Debituje u Minhenu
24

BMW X5 Protection VR6 je blindirani SUV sa 523 KS

D. B.
Obnovljeni BMW X5 je debitovao ranije ove godine, a kao što je bio slučaj s prethodnom verzijom, i ovog puta je dostupna blindirana varijanta.

Riječ je o modelu BMW X5 Protection VR6, koji će debitovati u septembru na Sajmu automobila u Minhenu, no detalji su već poznati.

Prije svega treba napomenuti da se ovaj "neprobojni" X5 ne razlikuje lako od standardnog, nego čak ima i sportske detalje među kojima su dvije M šipke iza prednje duple bubrežaste rešetke hladnjaka, M bočne retrovizore u crnoj boji visokog sjaja, krovne nosače iz paketa BMW Individual, kao i dva para završetaka izduvnih cijevi tipičnih za M izduvni sistem. Stoga je neupadljivost prva linija odbrane ovog modela X5 Protection VR6.

Ispod "poznate kože" su čelične ploče oblikovane tako da odgovaraju karoseriji u predjelu vrata, bočnog okvira i pregrade. Tu je i oklopna pregrada prtljažnika te aluminijski štit od šrapnela ispod karoserije. U slučaju da meci i šrapneli probiju rezervoar za gorivo, psebno kućište može zatvoriti oštećenja i spriječiti curenje. X5 Protection VR6 ispunjava VPAM balističke zahtjeve, ali kupci mogu odabrati i opcionu zaštitu podvozja, kao i dodatnu zaštitu krova.

Ostalo je uglavnom standard zaa BMW X5 M60i xDrive, što znači da se ispod haube nalazi 4,4-litarski twin-turbo V8 motor ukombinovan s 48-voltnim blagim hibridnim sistemom, koji razvija 523 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Podataka o težini nema, no jasno je da dodatna masa utječe na performanse. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 5,9 sekundi, što je značajno više u odnosu na standardni M60i koji do "stotke" stiže za 4,2 sekunde. Maksimalna brzina je nešto veća od 210 km/h. Ovjes i kočioni sistem su unaprijeđeni kako bi se nosili s dodatnom težinom.

Uprkos robusnoj konstrukciji, vozač i putnici se udobno smještaju u luksuznu unutrašnjost opremljenu novim 14,9-inčnim infotainment ekranom i 12,3-inčnim ekranom za vozača. Četverozonska klima je standardna oprema, kao i sportska sjedišta presvučena Sensafin kožom. Treba reći da je X5 Protection VR6 dizajniran kao četverosjed.

SUV je opremljen intercom sistemom za komunikaciju s okruženjem, opcionim LED blinkerima u rešetki hladnjaka, stražnjim i krovnim blinkerima sa sirenom, kao i krovnom antenom s dodatnim resiverom za digitalni radio. BMW nudi i specijalni program obuke vozača koji se odnosi na trening "taktičkog ponašanja".

Cijene još uvijek nisu objavljene, a prve isporuke bi trebale početi u februaru 2024. godine.

Vezani članci