Među najsnažnijima
20

Alpina predstavila XD3: Od 0 do 100 km/h nakon 4,9 sekundi

Klix.ba
Nedugo nakon što je BMW predstavio novu generaciju modela X3, u njemačkoj tuning kompaniji Alpina ponudili su dizelsku verziju XD3 kojom stižu performanse dostojne BMW-ovog čuvenog slova M.

U svjetlu sveopćeg anatemisanja dizelskih motora u njemačkoj tuning kompaniji Alpina za kupce u Evropi koji i dalje preferiraju "dizelke" pripremili su model XD3 koji je zasnovan na nedavno predstavljenoj novoj generaciji BMW-a X3.

I dok u BMW-u pripremaju hibridnu i električnu verziju modela X3, u kompaniji koja je sinonim za vrhunske kreacije na temu BMW-a temeljito su doradili trolitarski 6-cilindarski dizelski motor koji uz asistenciju dva turbopunjača na obje osovine umjesto standardnih 265 KS i 620 Nm (dovoljno za 5,8 sekundi od 0 do 100 km/h i 240 km/h) isporučuje 333 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da XD3 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,9 sekundi i razvije 254 km/h, što ga svrstava među najbrže dizelske SUV-ove današnjice. Poređenja radi, najsnažniji standardni X3 M40i koji pokreće trolitarski 6-cilindarski biturbo benzinski motor sa 360 KS od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,8 sekundi i razvija 250 km/H.

Prijenos snage obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača, a prosječna potrošnja goriva (prema WLTP normativima koji su mnogo realniji od normativa NEDC) iznosi devet litara nakon 100 pređenih kilometara.

Pored sistema za prijenos snage xDrive koji je optimiziran prema novim vrijednostima obrtnog momenta, Alpina je XD3 opremila čvršćim ovjesom s elektronski podesivim amortizerima i ograničenom blokadom zadnjeg diferencijala, a pored standardnih 20-inčnih u opciji su i novi 22-inčni točkovi.

Automobil će u prodaji biti od drugog kvartala, a tada će biti poznata njegova osnovna cijena i cijena opcione opreme.

Vezani članci