Karting s krovom
16

Alfa Romeo 4C Nemesis: Više zapremine i dvostruko više snage

Klix.ba
Dan-dva nakon predstavljanja Ferrarija 488 GTB FPlus Corsa, čije performanse nadmašuju performanse Ferrarija 488 Pista, u njemačkoj tuning kompaniji Pogea Racing predstavili su Alfa Romeo 4C u čiji je četverocilindarski motor „smješteno“ 480 konjskih snaga.

I dok su u Alfa Romeu početkom godine rekli da ne planiraju proizvoditi Quadrifoglio verziju za svoj mali sportski dvosjed koji pokreće centralno smješten 1,75-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor, u njemačkoj tuning kompaniji Pogea Racing ipak misle da model 4C zaslužuje znatno snažnije izdanje.

Rezultat prelaska s riječi na djela je Alfa Romeo 4C Nemesis koji od 0 do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi i razvija 308 km/h, što je rezultat temeljito dorađenog motora čija je radna zapremina s 1,75 povećana na 1,95 litara.

Uz sve dorade, zaključno s novim turbopunjačem, motor raspolaže s 480 konjskih snaga i 535 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuiraju preko (dorađenog) automatskog mjenjača. Poređenja radi, potencijal motora u standardnom 4C je 240 KS i 350 Nm.

Cijena dodatno olakšanog automobila čija je tamna unutrašnjost obložena kombinacijom karbona, kože i alkantare još nije objavljena, a u Pogea Racing za sada planiraju napraviti samo pet primjeraka