Body kit i više snage
26

AC Schnitzer tunirao obnovljeni BMW X5

D. B.
BMW X5 je prošle godine dobio obnovljenu verziju, nakon čega su i tuneri počeli redizajnirati svoju aftermarket ponudu za ovaj luksuzni njemački SUV, a sada im se pridružio i AC Schnitzer.

AC Schnitzer je pripremio novi body kit za X5, kao i novi set 22-inčnih felgi. Poradio je i na ovjesu kako bi ovaj SUV bio bliže tlu, a tuning kuća nije zapostavila ni snagu, tako da su i benzinska i dizelska verzija modela G05 X5 sada snažnije.

Kada je riječ o eksterijeru, aerodinamička poboljšanja su kompatibilna s M paketom te dodaju više sportske doze. Body kit uključuje naglašeni spliter naprijed, dublje pragove i veliki stražnji spojler. Najviše pažnje privlače nove 22-inčne AC5 felge, koje su prvi put viđene na AC Schnitzerovom BMW-u XM. Ovaj novi set dostupan je u različitim varijantama završne obrade.

Agresivni stav dodatno naglašavaju distanceri koji povećavaju trag točkova naprijed i nazad za 24 mm. Tuner nudi i opciju spuštanja SUV-a, pod uslovom da X5 nije izašao iz fabrike sa zračnim ovjesom. Ovisno o paketu opreme, SUV se može spustiti za 15 do 20 mm, što unapređuje estetiku i upravljanje.

Poboljšanja unutrašnjosti su suptilnija, kao što je uvijek slučaj s AC Schnitzerom. Tuner je svoj "potpis" ograničio na novi par aluminijskih lopatica za promjenu stepena prijenosa smještenih iza upravljača, kao i na nove aluminijske dodatke za papučice.

Tuner je također povećao snagu modela BMW X5 xDrive40d na 382 KS i 780 Nm obrtnog momenta, što je povećanje za 30 KS i 60 Nm u odnosu na fabričku verziju.

AC Schnitzer nudi i povećanje snage za BMW X5 45e xDrive PHEV prije facelifta, no neće biti iznenađenja ukoliko s ejoš elektrificiranih verzija SUV-a doda na listu u budućnosti.

Recimo i da je dio tuning paketa modificirani poklopac motora s AC Schnitzerovim natpisom i crvenim ukrasima.

Vlasnici BMW-a X5 mogu kupiti željene komponente i zasebno.