Dostupno 500 primjeraka
14

ABT XNH je kamper za avanturiste koji žele sportski izgled

D. B.
ABT Sportsline je često radi modifikacije automobila, no ovog puta je projekt nešto drugačiji.

Poznati njemački tuner je napravio nešto što nije nikada u svojoj historiji dugoj 125 godina, a riječ je o modelu ABT XNH baziranom na Volkswagenovom kamperu, koji ima pop-up krov, kuhinju i naravno body kit.

XNH, što predstavlja skraćenicu za Explore New Horizons, za bazu ima Volkswagenov popularni kombi T6.1. Gledajući eksterijer, stvari su uobičajene. ABT je pripremio body kit koji uključuje pragove, donji lip na prednjoj i stražnjoj maski, ABT crne felge s Goodyear Eagle F1 gumama, ABT rešetku hladnjaka, dok je dizelski motor iza nje u fabričkoj konfiguraciji i razvija 150 KS.

ABT se oslonio na partnere kada je riječ o opremanju kampere. Vaning GmbH je dizajnirao unutrašnjost koristeći kombinaciju materijala otpornih na ogrebotine i drvenih panela. Smanjenje težine je bio jedan od primarnih ciljeva, pa je kao materijal korištena plastika ojačana staklenim vlaknima. U izradi unutrašnjosti se za izolaciju koristila ovčja vuna, kao i drugi reciklirani materijali.

U unutrašnjosti je skromna kuhinja s indukcijskom pećnicom, sudoperom i frižiderom. Tu je i sto na izvlačenje, koji odvaja prednja sjedišta od prostora za boravak. Klupa je dovoljna za tri osobe, nalazi se nazad i može se rasklopiti u krevet. Bočno su ormari i pretinci, a tokom lijepog vremena je moguće koristiti drugu kuhinju s plinskom pećnicom koja se izvlači iz stražnjeg dijela. Litijske baterije osiguravaju energiju, no informacija o kapacitetu nema.

ABT će prestaviti dvije verzije modela XNH u Bavarskoj 22. februara. Planirano je proizvesti 500 primjeraka, a proizvodnja počinje u maju.