Mali genije
0

Toyota Yaris prodan u više od 10 miliona primjeraka širom svijeta

Klix.ba
Jubilarni desetomilioniti automobil – Yaris GR SPORT u Dynamic Grey boji – kao i mnogi Yarisi prije njega, sišao je sa proizvodnih traka u francuskom Valensijen-u 30. marta, a isporučen je francuskom kupcu iz regiona Pariza.
Osim simpatičnih nadimaka, Yaris je poznat po različitim imenima širom svijeta. Sada dobro poznato ime Yaris potiče od riječi Charis, jednine od Charites, grčke boginje šarma, ljepote, prirode, ljudske kreativnosti, dobre volje i plodnosti.

Yaris je postao uzor za inovacije u klasi, kao i pionir u uvođenju novih tehnologija i koncepata u tržišni segment kompaktniih automobila tokom skoro četvrt vijeka i jedan je od Toyotinih konstantno najprodavanijih modela u Evropi.

Aktuelna generacija Yarisa je dokazala svoju prilagodljivost potrebama kupaca tako što se porodica Yaris neprestano uvećava. Od 2020. godine obuhvata i popularni GR Yaris sportskih performansi, a od 2021. i urbani krosover SUV s uzdignutom pozicijom za vožnju, verziju Yaris Cross.

Yaris je pravi globalni Toyotin model s proizvodnim lokacijama širom svijeta. Početak proizvodnje Yarisa bio je u januaru 1999. godine u fabrici Takaoka, u japanskom gradu Aichi. Danas Yaris ima proizvodne pogone u 10 zemalja: to su Japan, Brazil, Kina, Tajvan, Indonezija, Malezija, Pakistan, Tajland, Francuska i Češka. Prva generacija Yarisa je 2000. godine osvojila prestižnu titulu “Auto godine”, kao prvi Toyotin model ikada koji je zaslužio to priznanje, a 2021. godine, sadašnja generacija je postala prva koja je osvojila drugu titulu automobila godine u 21. vijeku.

Prva generacija – mali genije

Prva generacija Yarisa bila je moderna, s puno karaktera i svjesno prilagođena evropskom ukusu, s relativno visokom, prostranom i humano oblikovanom karoserijom izrađenom u skladu s vodećim konceptom dizajna koji se odnosio na ljudske potrebe. S uvođenjem 1,4-litarskog D-4D dizel motora 2002. godine, čime je Toyota postala prvi proizvođač na svetu koji je proizvodio dizel motor u potpunosti od aluminijuma, izbor pogonskih sklopova za liniju Yaris modela bio je zaokružen.

Druga generacija ovjenčana sa pet zvjezdica

Yaris je sazrio sa svojom drugom generacijom, lansiranom u Evropi 2005. godine. Reputacija automobila s pametnim rješenjima za optimalan unutrašnji prostor i udobnost, u kombinaciji sa naprednom tehnologijom za bezbjednost i performanse poboljšana je, dok je korisničko iskustvo postalo prefinjenije. Zavidna istorija primjene sve viših bezbjednosnih standarda nagrađena je sa pet zvjezdica Euro NCAP testa za zaštitu putnika, po prvi put za Yaris.

Treća generacija – stiže hybrid

Pionirski duh karakteriše sve Yaris modele, ali je 2012. godine treća generacija iz korijena izmjenila tržište superminija uvođenjem pune hibridne opcije i na taj način postala tehnički najnapredniji Yaris do tada. Yaris je postao simbol Toyotine posvećenosti da hibridne prednosti ekonomičnosti i vožnje bez stresa učini dostupnim sve većem broju kupaca.

Četvrta generacija – dinamične performanse i bezbjednost

Četvrta generacija Yarisa, predstavljena 2020. godine, projektovana je da bude najbezbjedniji kompaktni automobil na svijetu, zahvaljujući naprednim sistemima za pomoć vozaču (ADAS), koji su postali standardni dio opreme. To je, takođe, bio prvi model koji je bio poznat širom svijeta samo kao Yaris. On je po prvi put postao najprodavaniji model na kontinentu, zahvaljujući, prije svega, svojoj modernoj kombinaciji kompaktnog, dobro opremljenog urbanog automobila sa stilom, uz najnižu potrošnju goriva u klasi.