PIONIR HIBRIDA
29

Toyota ubrzava proizvodnju električnih modela: Cilj je više od 600.000 vozila u 2025.

A. M.
Crossover bZ4X trenutno je jedino Toyotino električno vozilo masovne proizvodnje. Sada japanska marka ubacuje u petu brzinu i najavljuje hiperprodukciju električara, a od 2026. na tržište lansira prvi EV sa novom generacijom baterija sa tehnologijom čvrstog elektrolita i autonomijom od minimalno 800 km.

S obzirom da je još uvijek poprilično pasivan igrač na polju čisto električnih automobila i da u prvom planu drži hibride kao pionir ove tehnologije, globalna prodaja baterijskih vozila Toyota grupe bila je manja od 25.000 prošle godine.

Toyota će ubrzati proizvodnju električnih vozila svojih marki Toyota i luksuznog Lexusa, objavio je list Nikkei.

U izvještaju koji donosi Nikkei navodi se da će proizvođač automobila vjerovatno pojačati proizvodnju vozila na baterije u nadolazećim godinama kako bi 2025. dostigao godišnju proizvodnju veću od 600.000 vozila. Tome će indirektno doprinijeti nedavna najava razvoja nove generacije baterija sa tehnologijom čvrstog elektrolita s kojom japanski proizvođač ističe minimlanu autonomiju od 800 km, a prvi EV s tom tehnologijom bi se trebao pojaviti 2026. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

To se čini kao realniji cilj, budući da su predstavnici japanske marke ranije ambiciozno izjavili da marka cilja na prodaju od 1,5 miliona električnih vozila godišnje do 2026. i 3,5 miliona - oko jedne trećine trenutne globalne količine, do 2030. godine.

Toyota je prošle godine prodala manje od 25.000 električnih vozila širom svijeta, uključujući svoju marku Lexus. Za ovu godinu čekaju se finalni rezultati, a najavljeno je povećanje proizvodnje električnih vozila na oko 150.000 vozila, dok se za iduću godinu planira postepeno povećanje u rasponu do 190.000 vozila.