{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a

S
21.5.2010. u 10:50
0
9
Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a
0
Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a
Toyota je u petak započela s povlačenjem 4.509 Lexusovih automobila u Japanu, zbog kompjuterskih problema koji utiču na upravljački sistem, a zbog sličnih problema uslijedit će povlačenje i s američkog tržišta.
Iz kompanije su najavili kako će osim s japanskog tržišta, biti povučeno dodatnih 7.000 vozila u SAD, Kini, Evropi i drugim regijama. Opoziv se tiče Lexus LS linije vozila, zbog problema s kompjuteriziranim sistemom koji nadgleda kako upravljač kontrolira gume.

Novo povlačenje automobila došlo je u nezgodnom trenutku. Naime, Toyoti je izrečena rekordna kazna 16,4 miliona dolara u SAD jer nisu na vrijeme upozorili na probleme s papučicom gasa, a suočeni su i sa žestokim kritikama vlasti kako kući tako i vani zbog sporog odgovora na sigurnosne probleme, javlja AP.

Kompanija je u utorak platila kaznu u SAD, gdje se i dalje suočava sa stotinama tužbi.

U zvaničnom dokumentu navodi se kako će biti povučena Lexus vozila proizvedena od kraja augusta prošle godine do sredine maja. Evidentirano je 12 pritužbi, a nije prijavljena nijedna nesreća.

Glasnogovornik kompanije je izjavio da se obavljaju pripreme kako bi povlačenje vozila s američkog tržišta počelo nešto kasnije u petak, a treba ih biti povučeno 4.000.

Toyota je ranije već povukla više od osam miliona vozila u svijetu zbog sigurnosnih problema na nekim od njihovih najprodavanijih modela. Američki Odjel za transport razmatra hiljade Toyotinih dokumenata, što bi moglo rezultirati novim kaznama, odnosno povlačenjima vozila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: