{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a

S
21.5.2010. u 10:50
0
9
Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a
0
Toyota povlači Lexuse iz Japana, a poslije i iz SAD-a
Toyota je u petak započela s povlačenjem 4.509 Lexusovih automobila u Japanu, zbog kompjuterskih problema koji utiču na upravljački sistem, a zbog sličnih problema uslijedit će povlačenje i s američkog tržišta.
Iz kompanije su najavili kako će osim s japanskog tržišta, biti povučeno dodatnih 7.000 vozila u SAD, Kini, Evropi i drugim regijama. Opoziv se tiče Lexus LS linije vozila, zbog problema s kompjuteriziranim sistemom koji nadgleda kako upravljač kontrolira gume.

Novo povlačenje automobila došlo je u nezgodnom trenutku. Naime, Toyoti je izrečena rekordna kazna 16,4 miliona dolara u SAD jer nisu na vrijeme upozorili na probleme s papučicom gasa, a suočeni su i sa žestokim kritikama vlasti kako kući tako i vani zbog sporog odgovora na sigurnosne probleme, javlja AP.

Kompanija je u utorak platila kaznu u SAD, gdje se i dalje suočava sa stotinama tužbi.

U zvaničnom dokumentu navodi se kako će biti povučena Lexus vozila proizvedena od kraja augusta prošle godine do sredine maja. Evidentirano je 12 pritužbi, a nije prijavljena nijedna nesreća.

Glasnogovornik kompanije je izjavio da se obavljaju pripreme kako bi povlačenje vozila s američkog tržišta počelo nešto kasnije u petak, a treba ih biti povučeno 4.000.

Toyota je ranije već povukla više od osam miliona vozila u svijetu zbog sigurnosnih problema na nekim od njihovih najprodavanijih modela. Američki Odjel za transport razmatra hiljade Toyotinih dokumenata, što bi moglo rezultirati novim kaznama, odnosno povlačenjima vozila.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: