Značajni propusti
3

Toyota i Honda otkrili greške u svojim vozilima

DP
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Dva najveća japanska proizvođača automobila, Toyota i Honda, povukla su milione automobila zbog otkrivenih sigurnosnih propusta.

Toyota je u 21. januara priopćila da će povući 3,4 miliona vozila, od kojih je 2,9 miliona u Americi, zbog moguće neispravne opreme koja bi trebala zaštititi putnike pri sudaru. Među modelima koji će biti povučeni nalaze se Corolla, Corolla Matrix, Avalon i Avalon HV koji su proizvedeni između 2010. i 2019. godine, piše CNN.

Ova bi vozila mogla imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru. Ovaj bi uređaj trebao komunicirati sa senzorima u automobilu i pomoći pri aktivaciji zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva – dio pojasa koji je dizajniran tako da zategne i amortizira putnike tijekom sudara i pomogne kako bi se smanjio rizik od povreda.

Iz Toyote su saopćili da su saznali kako određeni zvukovi ili buka mogu ometati konekciju uređaja, što može dovesti do nepotpune iskorištenosti zračnog jastuka i sigurnosnog pojasa ili, u najgorem slučaju, potpunog otkazivanja.

Kompanija planira da svakoga tko je eventualno ugrožen obavijesti najkasnije do sredine marta. Vozači će biti zamoljeni da svoje automobile odvezu do ovlaštenih servisa gdje će im biti ponuđena ugradnja novog filtara zvuka koji bi trebao ublažiti problem komunikacije senzora i uređaja.

Honda nema adekvatno rješenje

U odvojenom saopćenju istog dana, Honda je priopćila da će povući 2,7 miliona automobila – 2,4 miliona iz Amerike i 300.000 iz Kanade. Proizvođač automobila priopćio je da bi neki Acura modeli proizvedeni između 1996. i 2003. mogli imati neispravne pumpe zračnih jastuka.

Saopćenje Honde još je jedna glavobolja za Takatu, japanskog proizvođača zračnih jastuka, jer je problem povezan sa sigurnosnim skandalom Takate iz 2015. godine kada je otkriveno da uslijed greške zračni jastuci mogu eksplodirati ili ozlijediti putnike. Taj je problem natjerao japanskog proizvođača zračnih jastuka na bankrot i najveću smjenu u povijesti automobilske industrije jer je na desetine miliona automobila bilo ugroženo - čak 34 marke automobila, od Ferrarija do Forda. Ova greška dovela je do kobnih posljedica i povezana je s najmanje 29 smrtnih slučajeva, ali i stotinama povreda širom svijeta.

Honda također poziva vlasnike automobila da se prijave na pregled, iako postoji velika šansa da im servisi neće moći puno pomoći. Zbog nedostatka alternativnih rezervnih dijelova, iz Honde poručuju da neće moći započeti s popravcima još najmanje godinu dana.

Vezani članci