auto
1

Toyota do 2050. želi skoro potpuno ukinuti vozila na naftu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je veoma ambiciozan plan prema kojem žele do 2050. godine skoro potpuno ukinuti proizvodnju vozila na naftu. Na taj način ovaj proizvođač želi značajno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Njihov novi ekološki plan podrazumijeva da do 2050. potpuno smanje proizvodnju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem motora, a da ih zamijene hibridni i automobili sa gorivnim ćelijama. Hibridni motori kombinuju dva ili više izvora energije, uglavnom je to kombinacija benzinskog ili dizelskog motora sa elektromotorom, dok gorive ćelije proizvode električnu struju iz goriva i imaju veoma malu emisiju štetnih gasova.

Toyota je svoj ambiciozni plan prezentovala u srijedu u Tokiju, obećavši da će uz podršku vlade, društva i drugih aktera u ovom projektu smanjiti emisiju štetnih gasova do 2050. u prosjeku za 90 posto u odnosu na 2010. godinu.

Japanski prozivođač predviđa da će se godišnja prodaja vozila sa gorivnim ćelijama povećati na 30.000 do 2020, a hibridnih vozila na 1,5 milion. Tako će Toyota u narednih pet godina broj ukupno prodatih hibrida povećati na 15 miliona. U ovaj ambiciozni plan nisu uključena vozila na struju.