Hibridni model
12

Toyota Camry mijenja Avensis u Evropi

Klix.ba
Toyota Camry se vraća na evropske ceste kao hibridni model.

Prošlo je 14 godina otkako smo vidjeli veliki japanski sedan na Starom kontinentu, a dolazak novog modela Camry Hybrid znači ukidanje Avensisa koji je bio prisutan u Evropi.

Osma generacija Camryja je već u prodaji širom svijeta, a debitovala je na Sajmu automobila u Detroitu u januaru prošle godine. Evropska verzija će biti specijalno modificirana za ovo tržište, a to se posebno odnosi na upravljivost i ovjes.

Električni hibridni pogonski sklop s benzinskim motorom od 2,5 litre kombinuje malu potrošnju goriva, malu emisiju štetnih plinova i tihi rad sa više snage i boljim odzivom motora.

Potpuno novi Camry je nadogradnja svih temeljnih vrijednosti koje su ga učinile danas tako popularnim, najbolji nivo kvalitete, trajnosti i pouzdanosti u segmentu, tihi rad i udobnost vožnje, privlačan vanjski i unutrašnji dizajn, izuzetna udobnost i prostranost, vrhunska tehnologija pogonskog sklopa i potpuno novi nivo užitka u vožnji zahvaljujući dinamici vožnje posebno prilagođenoj evropskom tržištu.

Njegova elegantna i dinamična vanjština se odlikuje putničkom kabinom s produženom linijom krova radi osiguravanja udobnosti putnika, kombinovanoj s bočnim prozorima koji se protežu od prednjih do stražnjih točkova i tako stvaraju jedinstveni, sportski izgled. Unutrašnjost predstavlja idealan spoj dizajna, udobnosti i vrhunske izrade. Sprijeda, blago zaobljeni oblici nove armaturne ploče obuhvaćaju ergonomično i prilagođeno vozačko mjesto, dok stražnji dio nudi putnicima izuzetnu prostranost i visoki nivo udobnosti.

Dolazak hibridnog Camryja znači proširenje Toyotine ponude hibridnih modela na ukupno osam koje nudi u Evropi. Tu ponudu otvara Yaris, a završava SUV RAV4.

Camry je važan model za japanskog proizvođača, a Toyota je prodala više od 19 miliona primjeraka otkako je debitovao 1982. godine. Dostupan je u više od 100 zemalja svijeta. Toyota trenutno godišnje prodaje više od 700.000 primjeraka, a kompanija tvrdi da je to najprodavaniji model na svijetu u svojoj klasi.

Specifikacije i detalji o evropskom Camryju će biti objavljeni nešto kasnije. Prodaja počinje u prvom kvartalu 2019. godine.