{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Titov "Cadillac" s Brijuna ide na temeljitu obnovu

F
2.2.2007. u 13:26
0
0
Titov "Cadillac" s Brijuna ide na temeljitu obnovu
0
Titov "Cadillac" s Brijuna ide na temeljitu obnovu
"Cadillac Eldorado" iz 1951. kojeg je Josip Broz Tito zajedno sa svjetskim državnicima vozio na otočju Brijuni krenuo je danas put Krapine gdje će ga obnoviti kako bi za dva do tri mjeseca na Brijunima ponovno vozio posebne goste za pet hiljada kuna po satu.
Riječ je o raritetnom "cadillacu" tamno zelene boje kojeg je Tito dobio na dar od kanadskih iseljenika, a koji se zbog svoje velike muzejske vrijednosti, procjenjuje na više od sto hiljada eura.

Cadillac u vlasništvu NP Brijuni obnavlja se na inicijativu i u organizaciji Hrvatskog oldtimer saveza, Hrvatskog autokluba i ovlaštene radionice "Presečki".

Za razliku od ostalog bogatog voznog parka kojim se služio Tito, ovaj se "cadillac" smatra jedinim njegovim osobnim automobilom. Iz garaže Bijele vile "cadillac" je trajektom stigao u Fažanu a tokom dana će vučnim vozilom HAK-a biti dopremljen u Krapinu.

"Radi se o raritetnom vozilu proizvedenom u Americi u seriji od 532 komada. Premda je vozilo proizvedeno davne 1951. cadillac je i danas u voznom stanju. No, vrijeme učinilo svoje i potrebno ga je obnoviti kako bi ponovno bio reprezentativno vozilo za posebne goste na Brijunima" - kazao je rukovoditelj sektora tehničke pomoći na cesti HAK-a Georg Davor Lisicin.

Po njegovim riječima na vozilu je potrebno urediti krov, dio razvodne grane motora, kromirane dijelove i dio limarije, a radovi će se izvesti u suradnji s Hrvatskim oldtimer savezom i tvrtkom "Presečki" koja će besplatno popraviti kvarove na vozilu. Radovi bi prema prvim procjenama trebali biti gotovi za dva-tri mjeseca kako bi vozilo do početka turističke sezone bilo ponovno u upotrebi i na raspolaganju specijalnim gostima na Brijunima.

Sat vožnje po Brijunima u "Titovom cadillacu" stoji pet hiljada kuna, pola sata tri hiljade, a za fotografiranje u njemu ili ispred treba izdvojiti 50 kuna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: