Nedostatak baterija
136

Tesla Semi kamion odgođen za 2022. godinu

D. B.
Kompanija Tesla Motors je odgodila dolazak svog električnog kamiona Tesla Semi za narednu godinu.

Teslin električki kamion Semi ove godine definitivno neće početi prevoziti teret. Kompanija je to potvrdila posljednjeg finansijskog izvještaja, a zapravo se radi o novom odgađanju dolaska pomenutog vozila. Prvobitno je bilo planirano da se Tesla Semi pojavi na tržištu 2019. godine, potom je to odgođeno za 2021. godinu, a sada je stigla nova odgoda i to za narednu godinu. Iz kompanije su obavijestili dioničare da je do odgode došlo zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija i problema u lancu dobavljača.

"Vjerujemo da se držimo rasporeda kada je riječ o proizvodnji prvih primjeraka Modela Y u Berlinu i Austinu u ovoj godini. Utjecaj na proizvodnju će imati uspješnost uvođenja mnogih novih proizvoda i tehnologije proizvodnje, izazova u lancu dostavljača te regionalne dozvole. Kako bismo se fokusirali na te fabrike, ali i zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija te izazova u lancu dobavljača, pomjerili smo dolazak Semi kamiona za 2022. godinu. Također, pravimo napredak u industrijalizaciji Cybertrucka, čija je proizvodnja planirana u Austinu", navodi se u saopćenju.

Kompanija Tesla je prvi put najavila Semi još 2017. godine kao električni kamion s dometom od 800 kilometara i tehnologijama koje uključuju autopilot. Taj kamion je već proputovao SAD te je putovanja obavljao samostalno bez pratnje još od 2018. godine. Pritom se u potpunosti oslanjao na Teslinu postojeću mređu Supercharger punjača.

Osnivač Tesle Elon Musk je prošle godine poslao interni mail u kojem je naveo da je sve spremno za masovnu proizvodnju, ali to ne znači ništa bez potrebnih komponenti kamiona.