STRELOVITI USPON
4

Tesla proizvela pet miliona automobila i instalirala 50.000-tu punionicu

A. M.
Proizvođač električnih automobila došao je do vrlo važnog trenutka u svojoj kratkoj historiji. S proizvodne trake američke kompanije sišao je 5-milioniti automobil. Istovremeno, Tesla obilježava još jedan jubilej – instalaciju 50.000-te Supercharger punionice.

Teslin rast popularnosti bio je nevjerovatan u posljednje tri godine, zahvaljujući sve većem rasponu električnih vozila i prepoznatom imidžu koji postaje sve više cijenjen. Ipak, Tesli je trebala jedna decenija da proizvede prvi miliona automobila, a sada se već hvali s pet miliona.

To je zato što je od 2020. prodaja bukvalno eksplodirala. U samo 18 mjeseci američka kompanija premašila je produkciju od dva miliona, dostigla vrhunac od tri miliona u samo 11 mjeseci, te brojku od četiri miliona proslavila samo sedam mjeseci kasnije. Jubilarni automobil koji brojku od pet miliona čini više nego magičnom obilježio je bijeli Tesla Model 3. Prije samo dvije sedmice, tvornica Tesla u Kini također je proslavila montažu dvomilionitog automobila.

Tesla kaže da tvornica u Kini proizvodi više od 750.000 jedinica godišnje, iako je industrijski kapacitet skoro milion jedinica. Kineska tvornica pravi je dragulj u Teslinom proizvodnom carstvu. S druge strane, tvornica u Kaliforniji koordinira proizvodnju za Model 3, Y, S i Model X, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 650.000 jedinica. Istovremeno, tvornica u Berlinu ima kapacitet od 375.000 jedinica/godišnje, a ona u Teksasu od 250.000 automobila/godišnje.

Zbog trenutnih radova u cilju modernizacije proizvodnih pogona Tesla očekuje blagi pad proizvodnje u zadnjem kvartalu godine. Međutim, očekuje se da će proizvodne brojke preći granicu od šest miliona automobila početkom 2024. kada zvanično krene serijska proizvodnja Cybertrucka.

Budući da je prateća infrastruktura izuzetno važna, Tesla je nedavno proslavila instalaciju 50.000-te Supercharger punionice koja je montirana u Kaliforniji. Pohvalno je što Supercharger punionice polako postaju dostupne kupcima koji voze druge marke automobila s nultom emisijom, s obzirom da Teslin specifični NACS priključak za punjenje postaje sve više kompatibilan s drugim markama koje ugrađuju odgovarajući port.