auto
3

Techrulesov produkcijski GT96 sa 1.030 KS će biti predstavljen u Ženevi

Klix.ba
Produkcijska verzija koncepta GT96 kompanije Tecrules će debitovati sljedeće godine na Sajmu automobila u Ženevi.

Kineska kompanija Techrules je predstavila konceptne superautomobile AT96 i TREV u martu na Sajmu automobila u Ženevi te je najavila produkcijsku verziju u narednih nekoliko godine. No, kako bi ubrzala razvoj automobila, kompanija je unajmila najpoznatijeg talijanskog dizajnera automobila Giorgetta Giugiara i njegovog sina. Techrules je zaposlio i kompaniju L.M. Gianetti, koja će pomoći u proizvodnji automobila visokih performansi.

U početku će se godišnje proizvoditi samo 25 automobila.

Model GT96 spreman za poizvodnju će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi, a prodaja će početi 2018. ili 2019. godine. Automobil će koristiti kompanijinu novorazvijenu TREV (Turbine-Recharging Electric Vehicle) tehnologiju, koja se sastoji od mikroturbine koja stvara struju za punjenje baterije koja napaja šest električnih motora, a koji pokreću točkove.

Prema novim informacijama, automobil će koristiti manje baterija od postojećih elekgričnih automobila, čime će se uštedjeti prostor i smanjiti težina. Turbina će moći napuniti baterije za 40 minuta. Broj obrtaja turbine u minuti iznosit će čak 96.000, a proizvodit će 36 kilovata od čega će 30 kilovata napajati generator i bateriju od 20 kWh.

Kompanija Techrules je svoj TREV sistem testirala s prirodnim gasom, biogasom, dizelom, benzinom i kerozirom. Osamdeset litara kerozina je dovoljno da automobil pređe više od 2.000 kilometara u gradu.

Testovi se obavljaju na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji. Vjeruje se da će automobil od 0 do 100 km/h ubrzavati za 2,5 sekundi, kao i da će njegova maksimalna brzina iznositi 350 km/h. Ukupna snaga će iznositi 1.030 KS, a automobil će biti težak 1.380 kg.