auto
16

Tatra se vraća u život retro automobilom s modernom tehnologijom?

Klix.ba
Češka kompanija Tatra se planira vratiti na veliku scenu luksuznim retro automobilima koji će koristiti modernu tehnologiju.

Češke novine Ekonom pišu da šefovi Tatre razgovaraju o proizvodnji prvog automobila u 21. stoljeću. Bivši proizvođač luksuznih automobila nije proizveo novi automobil od 1999. godine, a trenutno proizvodi kamione i posebna vozila kao što su kamioni za reli Dakar.

Ako projekt dobije "zeleno svjetlo", prvi model koji će ugledati svjetlo dana će biti replika klasičnog modela iz prošlosti. Automobil će biti baziran na modelu T600 iz 1948. godine s obzirom na to da noviji modeli imaju negativan imidž jer su bili zvanična vozila komunističkog režima.

Automobil će biti inspirisan retro dizajnom, ali će koristiti modernu tehnologiju. Detalja je zasad malo, ali neki izvještaji govore da će Tatra koristiti postojeću šasiju i motore nekog od velikih proizvođača. To je zanimljivo rješenje jer su klasični automobili kompanije Tatra koristili V8 motore sa zračnim hlađenjem postavljene iza stražnjeg sjedišta.

Konačna odluka o projektu se očekuje početkom sljedeće godine. Ako proizvodnja počne, osnovna cijena će biti 100.000 dolara za sedan iz premium segmenta.