Noviteti
4

TVR se vraća na scenu: Novi sportski automobil bit će predstavljen u septembru

Klix.ba
Britanska automobilska kompanija TVR na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu predstavit će svoj novi sportski Coupe s kojim se nakon višegodišnje pauze vraća na automobilsku scenu.

Više od godinu TVR najavljuje svoj povratak na automobilsku scenu sa sportskim Coupe automobilom koji bi u produkcijskom izdanju opet mogao nositi legendarni naziv Griffith koji je TVR na svojim automobilima koristio od 1963. do 1967. godine.

S najavljenom zvaničnom svjetskom premijerom koja je zakazana za jesenji Sajam automobila u Frankfurtu u ovom trenutku se zna da će retro oblikovan Coupe (u čijem razvoju učestvuje i slavni britanski dizajner Gordon Murray) pokretati naprijed smješten atmosferski V8 motor koji bi trebao raspolagati sa više od 400 KS, a za TVR ga je razvila renomirana kompanija Cosworth. Za distribuciju spomenute snage na zadnju osovinu zadužen je ručni mjenjač.

Masa automobila trebala bi iznositi oko 1.200 kilograma, od 0 do 100 km/h stizat će za manje od četiri sekunde, a maksimalna brzina iznosi 322 km/h. U planu je i Cabrio verzija.

Cijena premijerne edicije iznosi oko 104.000 eura, a prvi bi primjerci do kupaca u najboljem slučaju trebali stići u drugoj polovini naredne godine, jer TVR-ova nova tvornica u Walesu neće biti operativna prije početka naredne godine.

TVR-ov novi sportski automobil (u završnoj fazi) do sada su uživo mogli vidjeti samo oni koji su za njega već izdvojili traženi predujam, a u TVR-u (koji je svoj posljednji model Sagaris napravio 2006. godine) kažu da je oko 400 kupaca na taj način već rezervisalo svoj primjerak.