Proizvodnja u zastoju
0

Švedska: SAAB proglasio bankrot

SRNA
Švedski proizvođač automobila "SAAB" zatražio je danas od suda zaštitu od kreditora putem kontrolisanog bankrota i "dobrovoljne reorganizacije", dok čeka obećane investicije iz dvije kineske kompanije.

"SAAB", kojeg je početkom 2010. godine od zatvaranja u okviru "General motorsa" spasio holandski proizvođač sportskih automobila "Spyker", u posljednjih nekoliko mjeseci ima problema sa finansijama.

   Proizvodnja automobila u fabrici u Švedskoj od aprila je skoro neprestano u zastoju, pošto dobavljači odbijaju da isporuče dijelove dok ne dobiju uplate. Kompanija nije isplatila zarade radnicima u avgustu.

   "SAAB" je u junu saopštio da su dvije kineske kompanije, "Pang Da Automobile" i "Zhejian Youngman Lotus Automobile", pristale da zajedno preuzmu većinski vlasnički dio u kompaniji, kako švedski proizvođač ne bi propao.

   Ovi dogovori još nisu dobili podršku kineskih vlasti.

   Švedski list "Dagens industri" prenio je kasno sinoć, pozivajući se na nekoliko izvora, da "Youngman " neće dobiti neophodnu dozvolu kineskih zvaničnika za učešće u ovoj poslovnoj saradnji.

   "SAAB" je zatražio od švedskog suda da imenuje adminisratora sa kojim će uprava sarađivati u reorganizaciji kompanije. Firma planira da predstavi kreditorima plan reorganizacije u naredne tri sedmice.