Problematična baterija
21

Stellantis povlači više od 44.000 Wranglera 4xe zbog opasnosti od požara

A. M.
Najveća svjetska automobilska grupacija Stellantis povlači sa svjetskog tržišta više od 44.000 plug-in hibridnih modela Jeep Wrangler. Razlog je visokonaponska baterija sklona zapaljenju, a već je zabilježeno osam takvih incidenata.

Grupacija Stellantis pod svojim krovom posjeduje 15 brendova, a između ostalog i američki Jeep. Sada Stellantis povlači više od 44.000 plug-in hibridnih SUV vozila Jeep Wrangler 4xe širom svijeta, jer se visokonaponska baterija kod ovih vozila može zapaliti. Kompanija je jučer objavila da je rutinski pregled podataka o klijentima doveo do interne istrage koja je otkrila osam požara u ovim automobilima. Svi su bili parkirani i ugašeni, dok je šest bilo priključeno na punjače.

Opoziv se odnosi na odabrane jedinice Jeep Wrangler 4xe modelskih godina od 2021. do 2024. Takvih Wranglera je 32.125 u Sjedinjenim Državama, približno 3.856 u Kanadi i 9.249 na ostalim tržištima. Iz Stellantisa kažu da se pogođeni automobili mogu voziti, ali savjetuju vlasnicima da se suzdrže od punjenja ovih hibridnih vozila i da ih parkiraju dalje od građevina i drugih vozila dok se ne poprave.

Popravak uključuje ažuriranje softvera, ali ako se uoči određena greška (koju iz Stellantisa nisu naveli), cijeli paket baterija bit će zamijenjen. Američki proizvođač automobila procjenjuje da jedan posto zahvaćenih vozila može imati kvarove. Kupci će biti kontaktirani i obaviješteni kada mogu zakazati posjetu servisu.

Lansiran krajem 2020., Jeep Wrangler 4xe pokreće 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem koji radi u paru s električnom pogonskom jedinicom integrisanom u automatski mjenjač s osam stepeni prenosa. Hibridni sistem ima kombinovanu snagu od 375 KS, dok visokonaponska baterija koja napaja elektromotor unutar mjenjača ima kapacitet od 17 kWh, što je dovoljno za potpuno električni domet od 30 kilometara s napunjenom baterijom.

U trećem kvartalu ove godine, Wrangler 4xe bio je najprodavaniji plug-in hibridni putnički automobil u SAD-a sa 17.662 prodana primjerka. Poređenja radi, Toyota i Lexus uspjeli su prodati samo 12.678 plug-in hibridnih vozila u SAD-u u tom periodu.