Usljed povećane potražnje
20

Stellantis će do 2026. godine u ponudi imati 36 automobila s blago hibridnim pogonom

A. M.
U Stellantisu su ozbiljno shvatili poslovicu "željezo se kuje dok je vruće", jer su najavili da će, usljed povećane potražnje ove godine, grupa ponuditi barem 30 različitih MHEV modela, a još šest će biti lansirano u naredne dvije godine.

Drugim riječima, Stellantis će do 2026. godine ponuditi blage hibridne verzije na 36 različitih automobila. Kupci su prihvatili ovaj sklop jako dobro, pogotovo što je vezan isključivo uz automatski mjenjač, koji polako postaje prvi i jedini odabir u Evropi.

Potražnja za modelima opremljenim sistemima s blagim hibridnim pogonom znatno je porasla ove godine. Na primjer, Stellantis navodi da je prodaja vozila s blagim hibridnim sklopom (MHEV) skočila za 41 posto u prvoj polovini 2024. u odnosu na isti period 2023. godine.

Uz ovu najavu, Stellantis je objavio i listu modela koji već imaju ili će dobiti MHEV verzije u Evropi. Na toj listi su modeli kao što su Alfa Romeo Junior i Tonale, Citroen C3, C3 Aircross, C4, C4X, C5 AirCross i C5X, DS3 i DS4, Fiat Panda i Fiat 600, Jeep Avenger, Renegade i Compass, Lancia Ypsilon, Opel Corsa, Astra, Mokka, Frontera i Grandland, ali i Peugeot modeli poput 208, 308, 408, 2008, 3008, pa čak 5008-ica sa sedam sjedišta.

Aktuelni 48-voltni blagi hibridni sistem iz Stellantisa, ugrađen u većinu navedenih vozila u varijantama sa 100 i 136 KS, integriše električni motor od 21 kW (integrisan u automatskom mjenjaču) i bateriju od 0,9 kWh. Iako je baterija "simboličnog" kapaciteta, mnogi ovaj MHEV sklop vide na pola puta između blago hibridne i klasične hibridne tehnologije, budući da se automobili mogu na kratkim razdaljinama i pri malim brzinama kretati isključivo na struju.