{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Staza Hällered je "automobilski pakao"

S
20.12.2010. u 09:32
0
0
Staza Hällered je "automobilski pakao"
0
Staza Hällered je "automobilski pakao"
Volvo test staza Hällered smještena je na jugozapadu Švedske. Okružena predivnom šumom, predstavlja tiho i mirno mjesto. Međutim, u pitanju je testni poligon kojeg odmilja zovu "automobilski pakao".
To je mjesto gdje su Volvo automobili osuđeni na patnju u nesvakidašnje teškim uslovima. U samo nekoliko mjeseci automobili su isluženi u istoj mjeri, kao i automobili stari nekoliko godina, koji se koriste u normalnim uslovima svakodnevne vožnje prosječnog vlasnika.

Testno postrojenje Hällered je uistinu "soba za mučenje" novih automobila. To je mjesto gdje se komponente i automobili testiraju mnogo prije početka njihove proizvodnje. Kako bi se testirala trajnost, testni automobili u nešto manje od godinu dana pređu 160.000 km. To odgovara obilaženju četiri puna kruga oko naše planete. U testiranju automobila učestvuje oko 75 vozača. Svi su oni istrenirani za vožnju u ekstremnim uslovima, a godišnje na poslu "prevale" oko 100.000 km


Na testnoj stazi postoji 15 različitih testnih staza, gdje se automobili sreću sa svim što bi mogli "doživjeti" tokom svog životnog vijeka. Na glavnoj stazi testira se maksimalna brzina, na ostalim stazama se testira stabilnost na cesti, komponente šasije i slično, Godišnje testni vozači istroše oko 2.000 guma. Postrojenje istovremeno sadrži i staze za testiranje vozila sa pogonom na sve točkove. Tu su i kaskade sa slanom vodom, koje služe za testiranje zaštite protiv hrđanja. Ovdje se testiraju i aktivni sigurnosni sistemi, poput detekcije pješaka.

Na pragu nove klase

19.12.2010. u 20:43
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: