auto
67

Sporni softver proizveo Bosch: Njemačke vlasti Volkswagenu prijete zabranom prodaje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačke vlasti zatražile su od Volkswagena (VW) da do 07. oktobra prezentira plan na koji način će riješiti problem sa spornim softverom koji omogućava lažiranje testova.

Savezni ured za motorna vozila (KBA) zatražio je od VW da do 07. oktobra predstavi mjere te plan provođenja mjera kako bi svi automobili ovog proizvođača u Njemačkoj zadovoljili standarde kada se radi o izduvnim gasovima. Naravno, vlasti traže da VW umjesto spornog softvera pronađe način kako da smanji emisiju štetnih gasova.

Ako VW ne uspije do 07. oktobra predstaviti plan mogao bi se suočiti sa zabranom prodaje novih vozila na domaćem tržištu, a čak postoji mogućnost da bude zabranjeno korištenje i već prodatih automobila.

Prema navodima Bilda, sporni softver ustvari je napravio drugi njemački gigant Bosch. Prvi primjerci softvera VW su predati 2007. ali su iz Boscha upozorili da su namijenjeni isključivo za testiranje kao i da bi njihovo korištenje na cesti bilo ilegalno.

Glasnogovrnik VW je rekao da će kompanija uskoro predstaviti plan kako da se riješi skandal koji već danima potresa kompaniju.