auto
4

Smart prodao dva miliona automobila širom svijeta

Klix.ba
Kompanija Smart ima razloga za slavlje nakon što je prodala više dva miliona automobila od 1998. godine.

Proizvođač malih automobila, koji je u vlasništvu Daimlera, proslavio je svoj uspjeh na događaju organizovanom u Stuttgartu u Njemačkoj.

"Činjenica da je Smart prodao dva miliona automobila širom svijeta jasno pokazuje oduševljenje kupaca koji žele jedinstveno kompaktan i nevjerovatno agilan automobil za gradsku vožnju. Bez obzira na to da li ga pokreće motor s unutrašnjim sagorijevanjem ili električni motor, da li se radi o dvosjedu, četverosjedu ili prelijepom Cabriju, Smart vozačima donosi mnogo radosti i štedi njihovo vrijeme", izjavila je Šefica Smarta Annette Winkler.

Trenutno Smart nudi nove automobile u 46 zemalja širom svijeta. Prodaja je povećana za 20,8 posto u augustu sa 7.631 automobilom dostavljenim kupcima. Njemačka i Italija su najveća tržišta za Smart, ali se potražnja u Kini trostruko povećala u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najnoviji član Smartove porodice je ForTwo Electric Drive, koji će biti predstavljen na Sajmu automobila u Parizu. Automobil s evropskim specifikacijama nudi 80 KS, a s jednim punjenjem baterije može preći 160 km/h.

Za one koji žele više snage i agresivniji izgled, Smart ima ForTwo coupe i kabriolet s opcionim Brabusovim aero kitom. Ove dvije verzije pokreće 0,9-litarski trocilindrični motor s trubopunjačem koji isporučuje 89 KS pri 135 Nm obrtnog mometa, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,1 sekundu.