auto
0

Škoda Octavia automobil godine u BiH

NINA
Foto: Auto.ba
Foto: Auto.ba
Na glamuroznoj manifestaciji “Automobil godine u BiH za 2005.”, održanoj sinoć u hotelu Aqua u Sarajevu, specijalizirani žiri Udruženja automobilskih novinara Škodu Octaviu druge generacije proglasio je automobilom godine u BiH.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je predstavniku ASA Auta PSS Nihadu Čivginu. Nagradu Automobil 2005. u našoj zemlji Čivginu je uručio pokrovitelj manifestacije direktor Hypo Alpe-Adra-Leasinga Volfgang Pihler.

Drugo mjesto, prema ocjeni stručnog žirija, osvojila je Opel Astra, dok je treću nagradu ponijela SEAT Altea. Daciji Logan je pripala posebna nagrada za automobil s najboljim odnosom plaćenog i dobivenog. Terenac godine u BiH je, kao što se i očekivalo, Hyndai Tuscon, a privredno vozilo Volkswagen Caddy.

Stručni žiri je odabrao i najboljeg menadžera u autoindustriji i prema njihovoj ocjeni to je Muhamed Hajrulahović, menadžer prodaje Opela za BiH. Priznanje za zaposlene u pratećoj industriji dobio je Rajko Ubiparip, a Senada Šahinpašić iz ASA Auta proglašena je najuspješnijom u odnosima s javnošću.

Automobil 2005. u BiH Škoda Octavia se od dosadašnje ne razlikuje mnogo, ali sitnim dizajnerskim korekcijama dobilo se puno. S novom prednjom maskom u obliku slova V, automobil je dobio špicu, a straga su posebno izražena svjetla. Ukupan rezultat je novi agresivniji dizajn koji spaja eleganciju i robusnost. Automobil pripada donjoj srednjoj klasi, ali ugrađena oprema podiže ga klasu iznad.

U novoj Škodi ugrađen je uglađen i elastičan dizelski motor, što rezultira gotovo ravnomjernim ubrzanjem. Škoda potroši prihvatljivih 8,5 litara na 100 prijeđenih kilometara. Pažljiviji vozači bez muke mogu dostići prosječnu potrošnju od oko 7,2 l/100 km, a na otvorenoj cesti ona pada ispod 6 litara.

Baza za novu Octaviju posuđena je od novog Golfa čime je dobila vrlo kvalitetno podvozje. Škoda je s novom generacijom Octaviju podigla na novu razinu. Udobnost, vozna svojstva, završna obrada i motor, na visini su zadatka. Iako ovjes, upravljač i motor omogućuju relativno dinamičnu vožnju, ovaj automobil je ipak obiteljska limuzina.

Izbor Automobila godine u Bosni i Hercegovini organiziran je sedmi put i do sada su titulu osvajali Renault Kangoo (1998.), Fiat Punto (2000.), Škoda Fabia (2001.), Daewoo Tacuma (2002.), Renault Megane (2003.) i Mazda 3 (2004.).

Ovogodišnja ceremonija proglašenja automobila godine održana je u organizaciji marketing agencije 2AM Foote Cone & Belding Sarajevo, a prisutne je zabavljala Selma Bajrami.