Zatezanje bora
31

Škoda objavila teasere osvježenih modela Scala i Kamiq, predstavljanje 1. augusta

D. B.
Škodini modeli Scala i Kamiq na tržištu su od 2019. godine, a sada je došlo vrijeme za "zatezanje bora".

Škoda će predstaviti blago redizajnirani hatchback i crossover za dvije sedmice tako što će prirediti dvostruku premijeru 1. augusta. Nekoliko teasera daju ideju o tome šta se može očekivati od osvježenih verzija, a jasno je da će oba modela dobiti tanja prednja svjetla nvoog izgleda, redizajnirane branike, nove dizajne felgi i najnovije natpise.

Veće promjene u unutrašnjosti se ne očekuju, jer će Škoda napraviti tek suptilne modifikacije prateći korake superminija Fabia. Ispod haube se može očekivati poznati trocilindrični 1,0-litarski TSI i četverocilindrični 1,5-litarski TSI motori upareni sa 6-stepenim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će TDI motor ostati u ponudi s obzirom da se proizvođači aktivni na tržištu Evropske unije udaljavaju od malih automobila s dizelskim motorima.

Kamiq je bio Škodin drugi najprodavanijih automobil 2022. godine nakon modela Octavia, a kupcima je isporučeno 96.300 primjeraka. Međutim, ovaj broj se odnosi i na nešto drugačiji Kamiq koji u Kini proizvodi i prodaje SAIC Volkswagen.

Što se tiče Scale, petovratnih hatcback je daleko manje popularan, tako da je Škoda prodala 39.500 primjeraka svog rivala Volkswagenovom Golfu.

U Škodi su veoma zaposleni ove godine, pripremili su Laurin & Klement verziju električnog SUV-a Enyaq, a do 2026. godine će na tržište plasirati ne manje od šest električnih vozila. U međuvremenu će sljedeće generacije Kodiaqa i Superba biti predstavljene na odvojenim događajima tokom jeseni ove godine. Octavia dobija obnovljenu verziju 2024. godine, dok se od nove Fabije Combi odustalo zbog strožijih propisa o emisiji gasova.

Kako bi povećala svoje globalno prisustvo, Škoda ulazi na tržište Vijetnama sarađujući s kompanijom Thanh Cong Motor Vietnam. U prvoj fazi će se automobili uvoziti iz Evrope, no od sljedeće godine će se hatchback Slavia i crossover Kushaq proizvoditi u fabrici u provinciji Quang Ninh.