Časopis What car?
0

Škoda najbolja auto-kompanija po izboru čitatelja

Sarajevo-x.com
Škoda je osvojila naklonost 30 hiljada čitatelja vodećeg britanskog automobilskog časopisa 'What Car?' i postala najbolja automobilska kompanija u 2010. godini.

Prestižna priznanja dodijeljena su, osim toga, pojedinačnim modelima marke Škoda: pored pobjede u kategoriji porodičnog automobila model Octavia je zauzeo i drugo mjesto u klasi karavanskih vozila, dok se Roomster plasirao na četvrto mjesto u kategoriji MPV vozila. U SUV-segmentu se Yeti pozicionirao na peto mjesto, dok je Fabia, kao jedan od „top ten“ malih automobila, zaokružila ovaj veliki uspjeh proizvođača iz Mlada Boleslave.

Ova godina za Škodu je najtrofejnija. Češka marka postala je broj 1 u Velikoj Britaniji: renomirani automobilski časopis „Fleet News“ proglasio je Škodu pobjednikom u kategoriji "Most Improved Fleet Manufacturer". Od magazina „Which?“ Škoda je dobila nagradu za najboljeg proizvođača, kao i nagradu „Driver Power prestižnog britanskog magazina „AutoExpress“.

Brojna odlikovanja uslijedila su i za sve Škodine modele - od kompaktne Fabie, pa sve do luksuznog Superba, kao dobitnika čak dvije nagrade magazina AutoExpress : "Best Family" i "Best Estate Car", ali i niza drugih renomiranih nagrada kao što su "„Best Estate Car“ magazina "Diesel Car“, "Towcar od the Year“ magazina „The Caravan Club“ ili "Best Upper-Medium Car" stručnog časopisa "Fleet News“. Posebna nagrada otišla je u ruke kombi verzije modela Superb : "Luxury Car of the Year 2009" prestižnog magazina "Top Gear“. Škoda Fabia S2000 slavila je pobjedu u IRC-u.

Pored niza nagrada i priznanja Škoda je u 2010. godini postigla i nove rekordne vrijednosti prodaje na britanskom tržištu: sa 37.000 plasiranih primjeraka zabilježen je rast tržišnog udjela od 2 procenta.