Tradicionalni projekt
7

Škoda najavila reli verziju Kamiqa koju će dizajnirati i napraviti studenti

D. B.
Kompanija Škoda je renderom najavila unikatnu reli verziju njenog modela Kamiq, koja će postati osmi koncept koji će dizajnirati i napraviti studenti iz Mlade Boleslav.

Svake godine studenti Škodine škole kreiraju svoj automobil iz snova zasnovan na postojećem modelu češkog brenda, a prethodni projekti uključuju kabriolet Slavia baziran na Scali te pickup Mountiaq baziran na Kodiaqu.

Ovogodišnji automobil će dizajnirati i napraviti tim od 25 studenata, a bit će baziran na crossoveru Kamiq. Skice koje je objavila Škoda prikazuju planove za transformaciju crossovera u terenac u Dakar stilu.

Kao i obično, planova za masovnu proizvodnju nema, ali postoji saradnja s odjelom Škoda Motorsport koja stoji iza češkog tima u Svjetskom reli šampionatu.

Zasad nije poznato kada će studenti završiti svoje projekt, ali su ranije automobile predstavljali na godišnjem festivalu Worhersee u Austriji, koji se održava krajem maja.

"Reli verzija Kamiqa predstavlja unikatne izazove za kreativnost studenata. Oni imaju mnogo ideja i prenose ih na projekt", rekao je šef Škodinog dizajna Oliver Stefani.

Studenti prave koncepte od 2014. godine, a prvi projekt je bio Citijet roadster baziran na modelu Citigo. Oni su zaduženi za dizajn i konstrukciju automobila, a projekt im pomaže da steknu iskustvo i postanu uposlenici Škode.