Očevim stopama
1

Sin poznatog Uwea Gemballe priprema poseban Porsche 911

E. L.
Marc Philipp Gemballa za osnovicu projekta koristit će aktuelni Porsche 911 Turbo S, a konačan proizvod trebao bi biti podsjetnik na Porsche 959 koji je 1986. godine na rallyju Paris-Dakar završio na najvišem podijumu.

Sin poznatog automobilskog tunera Uwe Gemballe (koji je pod sumnjivim okolnostima preminuo 2010. godine) nastavio je očevim stopama, a prvi projekat 27-godišnjeg Marc Philipp Gemballe zasnovan je na Porscheu 911 Turbo S iz aktuelne Serije 992.

Inspirisan trkaćim Porscheom 959 koji je 1986. godine osvojio prvo mjesto na čuvenom rallyju Paris-Dakar, Marcov "rally raid“ Porsche 911 pokretat će motor iza čije modifikacije stoji poznata njemačka tuning kompanija RUF, a naglašeno podignut Coupé na neviđeno je već kupilo deset kupaca.

Iako još uvijek nije potvrđeno, očekuje se da će 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor razvijati oko 750 konjskih snaga i 930 Nm najvećeg obrtnog momenta koji će se distribuirati na obje osovine, a automobil će u svojoj konačnoj formi biti predstavljen početkom proljeća.

Marc Philipp Gemballa otkrio je da će ukupna produkcija automobila koji se krije iza radnog naziva "Sandbox“ (kutija s pijeskom) iznositi 40 primjeraka, a cijena još uvijek nije poznata.