Shodno potrebama kupaca
87

Shell zatvara 1.000 benzinskih pumpi kako bi se fokusirao na električna vozila

A. M.
Multinacionalni naftni gigant Shell preispituje svoju poslovnu strategiju kako bi se sve više fokusirao na obnovljive izvore energije i punjenje električnih vozila. Spremajući se za električnu budućnost, iz Shella ističu da će benzin u budućnosti igrati samo "rezervnu ulogu".

U svom izvještaju o "Strategiji energetske tranzicije 2024", Shell je najavio da planira prodati 1.000 svojih maloprodajnih benzinskih pumpi između 2024. i 2025. godine.

Iz ove kompanije su saopštili da će ti resursi biti usmjereni na preraspodjelu ka izgradnji stanica za punjenje električnih vozila, kao odgovor prema potrebama kupaca, prenosi Bloomberg.

Shell već ima globalno ulaganje namijenjeno za razvoj infrastrukture za električna vozila. Također, ovaj naftni gigant ima određeno iskustvo u pretvaranju benzinskih pumpi u čvorišta za električne punionice. Zaključno s 2023. godinom, Shell Recharge EV odjel imao je oko 54.000 javnih punjača za električna vozila na različitim lokacijama širom svijeta. Ta brojka je rezultat dvostrukog rasta u odnosu na 27.000 punjača koliko ih je Shell posjedovao samo godinu ranije.

Naftni gigant ima velike planove za poslovanje u ostatku ove decenije. Shell želi da instalira oko 70.000 javnih punjača do 2025. godine i još oko 200.000 istih do 2030. godine, navodi se u izvještaju.

Zatvaranje 1.000 pumpi poredi se s kapljicom vode iz okeana, budući da je ta brojka ekvivalentna samo četiri posto od ukupnog broja lokacija ove kompanije. Shell nije naveo koje maloprodajne lokacije želi da zatvori, ali je jasno da želi da ponovi neke od uspjeha koje je postigao sa stanicama za punjenje električnih vozila u Kini i SAD-u.

Naime, Shell Recharge EV odjel je, u partnerstvu s proizvođačem automobila BYD, otvorio u septembru prošle godine svoju najveću stanicu za punjenje električnih vozila na aerodromu u Shenzenu u Kini. Lokacija ima 258 punjača, a iz Shella kažu da je odaziv kupaca ogroman, s obzirom da više od 3.300 vozača električnih vozila koriste stanicu svaki dan.

Iako Shellovi punjači nisu kompatibilni s mrežama Tesla Supercharger ili Electrify America, Shell Recharge već ima preko 3.000 punjača u 31-oj američkoj državi. Više od 3.400 dodatnih punjača je u razvoju, tvrdi kompanija.

"Vjerujemo da će se rast potražnje za naftom usporiti u drugoj polovini ove decenije, a intenzivniji pad bi mogao nastati u idućoj deceniji zbog povećanja efikasnosti i rasta prodaje električnih vozila", navodi kompanija u izvještaju.

Shell očekuje porast prodaje električnih vozila u narednim godinama.

"Danas na svijetu ima oko 40 miliona električnih i plug-in hibridnih vozila na cestama, a do 2030. godine se očekuje da ih bude 275 miliona. Dostupnost punjača bit će kritična za rast električnih vozila."