auto
0

Seat u 2015. ostvario 6 miliona eura dobiti

Klix.ba
Kompanija SEAT je 2015.godinu zaključila sa 6 miliona eura dobiti u odnosu na gubitak od 66 miliona eura u 2014.godini.

Rast prodaje i proširena ponuda modela glavni su razlozi koji se kriju iza ovog uspjeha. SEAT je ostvario promet u visini od 8.3milijardi eura, što je za 11% više nego u prethodnoj godini, a što je najbolji rezultat kojeg je kompanija ikada ostvarila.

"Bio je to dvostruki uspjeh Seata u 2015.godini. Ne samo da smo po prvi put od 2008.godine ostvarili pozitivan rezultat, nego smo ga ostvarili u godini velikih izazova. Implementiramo pravu strategiju koja nam omogućava dugoročnu profitabilnost. Zahvaljujući novim proizvodima i novim tehnologijama imat ćemo sjajnu budućnost, kako na polju mobilnosti, tako na polju povezivosti", istakao je Luca de Meo, Predsjednik Izvršnog odbora kompanije SEAT, tokom prezentacije poslovnih rezultata iz 2015.godine.

Rast prodaje u tri uzastopne godine, te prekoračenje broja od 400.000 prodatih vozila, posljedica je oporavka južnoevropskih tržišta poput Španije i Italije, pet godina uzastopnog rasta prodaje u Njemačkoj, Seatovom glavnom tržištu, te uspjeha brenda na meksičkom tržištu. Rast prodaje i proizvodnje omogućio je stvaranje 350 novih radnih mjesta u Seatovoj grupaciji, uključujući 100 inženjera u Tehničkom centru, kao i 48 apsolvenata Seatove stručne škole. Sveukupno, kompanija SEAT je u prošloj godini izdvojila 14 miliona eura za školovanje uposlenika. U Seatu očekuju nastavak rasta prodaje u 2016.godini. U tom pogledu se uveliko računa na uvođenje novog modela Ateca, prvog SUV-a koji je nedavno predstavljen na sajmu automobila u Ženevi.

Ateca čini samo početak najambicioznije proizvodne ofanzive u historiji Seata. Kompanija će intenzivirati rad na SUV segmentu, tako da će u 2017.godini lansirati novo all-road crossover vozilo koje će se razviti i proizvoditi u tvornici u Martorellu.

Kompanija SEAT takođe napreduje u smislu povezivosti, te je fokusirana na razvoj i opremanje vozila sa najsavremenijom tehnologijom. Seatove Connect verzije su od dolaska nove Ibize prošlog ljeta prisutne na evropskim cestamana.

Budućnost zahtijeva besprijekornu povezivost, a SEAT namjerava da bude preteča ove tehnologije. Prisustvo kompanije SEAT na Svjetskom kongresu mobilne telefonije zajedno sa firmama Samsung, SAP i Accenture, jasan je dokaz za Seatovu opredjeljenost ka povezivosti.