auto
2

SEAT u 2014. godini ponovo spreman za trke

Klix.ba
SEAT sa šampionatom Leon Eurocup nastavlja svoju bogatu tradiciju auto moto sporta. Naime šampionat se održati u 2014.godini tokom šest vikenda u šest Evropskih zemalja. Na startu će biti SEAT Leon Cup Racer, prvoklasni stroj za trke sa snagom od 330 KS/243 kW i širokom paletom profesionalne tehnologije.

Raspored utrka će biti definisan u narednim sedmicama. Svaki vikend utrke će trajati od petka do nedjelje i uključuje dva treninga, kvalifikaciju i dvije trke. Pobjednike učekuju vrijedne novčane nagrade.

Novi SEAT Leon Cup Racer izgleda impresivno-njegova atletska građa na 18-inčnim točkovima potiče od traga točkova šireg za 40 cm u odnosu na serijski model. Prednji dio dizajniran je tako da pruža optimalnu aerodinamičnost i maksimalni dotok zraka prema motoru i kočnicama. Blatobrani sa otvorima za dovod zraka nazad pojačavaju efekat hlađenja 4-ventilnog kočionog sistema.

Leon Cup Racer pokreće moćni 2-litarski, 4-cilindrični motor sa turbo punjačem. Njegova maksimalna snaga dostiže 330 KS / 243 kW, dok maksimalni obrtni moment iznosi 400 Nm. Prijenos snage na prednju osovinu vrši 6-stepeni DSG mjenjač sa dvostrukim kvačilom i komandama na upravljaču. SEAT bilježi već 40 godina učešća u auto moto sportu. Tokom 2008. I 2009.godine apsolutno je dominirao na utrkama WTCC.