Objavljen teaser
81

SEAT otkrio izgled LED stražnjih svjetala Leona FR

D. B.
Nakon što smo vidjeli Volkswagen Golf 8 i četvrtu generaciju Škode Octavije, sada je na redu da SEAT predstavi četvrtu generaciju Leona, a španska kompanija je objavila teaser.

Radi se o teaseru koji otkriva izgled stražnjih LED svjetala koja povezuje osvjetljena linija kao što je slučaj kod modela Tarraco s tim da je kod SUV-a prekinuta odmah iznad SEAT-ovog loga.

Leon će poput Golfa imati ime ispisano na centralnom dijelu vrata prtljažnika i ispod loga špankse kompanije.

Nema sumnje da će se Leon prodavati samo u petovratnoj verziji kao i novi Golf te nadolazeći Audi A3. Prodaja trovratnih verzija u ovom segmentu je opala, a SEAT je odlučio "penzionisati" Leon SC 2018. godine.

Zanimljivo, iz Volkswagen Grupe poručuju da će četvrta generacija Leona biti veća od prethodne u hatchback i karavanskim izvedbama, a to bi trebalo rezultirati povećanjem prostora u unutrašnjosti za putnike i njihov prtljag.

Ponuda motora će biti posuđena od kompaktnih modela iz VW Grupe koji su bazirani na MQB Evo platformi, a u vrhu ponude će se naći Cupra.

Ipak, ne treba zaboraviti da je Cupra postala zaseban brend sa svojim logom. Ovaj model će pokretati hibridni pogon, kombinacija 1,4-litarskog TSI benzinskog i električnog motora, koja će isporučivati do 245 KS.

Postoje šanse da vidimo i još snažniji Cupra Leon R model s oko 300 KS i pogonom na sva četiri točka za karavan.

Standardni Leon će doživjeti svjetsku premijeru 28. januara.