auto
20

SEAT ostvario najveći prihod u svojoj historiji

Klix.ba
EAT napreduje unatoč ekonomskoj krizi. U 2013. godini ostvaren je prihod od 6,743 milijardi eura, što je najveći prihod u historiji SEAT-a, a ujedno za 6, 3% više u odnosu na prošlu godinu.

"Iako je 2013. godina bila teška i zahtjevna, SEAT je pokazao svoj potencijal kao jedna od od najbrže rastućih marki u Evropi”, istakao je predsjednik Uprave SEAT-a Jürgen Stackmann.

U proteklih pet godina SEAT je investirao 2,6 milijardi eura kako bi osigurao svoju budućnost. Leon je sa više od 102.000 isporučenih jedinica širom svijeta (+44.4%) ključni faktor za Seatove pozitivne rezultate u 2013. godini, dok je ukupna prodaja svih Seatovih modela dostigla 355.000 jedinica, što čini rast od 10.6%. Leon sa pet vrata postao je najprodavaniji model na tržištima poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Turske.

Kvalitet Seatovih proizvodnih procesa i proizvoda prepoznat je na međunarodnom nivou i dodatno je doprinio unapređenju imidža marke. Tri Seatova modela (Leon, Ibiza i Alhambra) osvojila su mnoge nagrade poput “Automobila godine” u Velikoj Britaniji i “Automobila godine” u Španiji za Leona.

U 2014. godini će se paleta SEAT vozila dalje širiti. Nakon predstavljanja modela Leon Cupra na Sajmu automobila u Ženevi, najbržeg i najsnažnijeg automobila u historiji SEAT-a, ovog ljeta se očekuje i dolazak Leon ST 4Drive s pogonom na sva četiri točka. Krajem godine će zatim biti predstavljen porodični crossover po imenu Leon X-Perience.

Pozitivni rezultati zabilježeni su već od samog početka 2014. godine. Naime, u januaru i februaru broj registracija modela Leon porastao je za 46% u odnosu na isti period prošle godine. Prodato je već 18.700 primjeraka širom svijeta, dok je već 20.000 primjeraka karavanskog modela Leon ST naručeno od početka njegove proizvodnje u zadnjem kvartalu 2013. godine.