Elektrifikacija Španije
0

SEAT i Volkswagen ulažu više od 7 milijardi eura

Klix.ba
SEAT S.A. i Volkswagen Grupa najavili su njihov plan za mobilizaciju više od 7 milijardi eura za elektrifikaciju Španije, i to u okviru njihove predanosti toj zemlji i razvoju električnih vozila.

To bi predstavljalo najveće pojedinačno industrijsko ulaganje u historiji ove zemlje. Projekat pod nazivom The Future: Fast Forward bi uključivao izgradnju fabrike za baterijske ćelije u mjestu Sagunto u Valenciji. Svi planovi i ulaganja i dalje zavise od konačnog odobrenja kroz program PERTE.

"Ovaj projekat je veoma važan – za Volkswagen, za Španiju, i za cijelu Evropu. Naša je ambicija elektrificirati Španiju i spremni smo uložiti više od 7 miijardi eura zajedno sa vanjskim dobavljačima za elektrifikaciju naših tvornica u Martorellu i Pamploni te lokalizaciju vrijednosnog lanca proizvodnje električnih baterija u Valenciji" - izjavio je Thomas Schmall, član upravnog odbora društva Volkswagen AG nadležan za područje tehnologije i predsjednik upravnog odbora društva SEAT S.A.

Volkswagen koncern ima za cilj proizvodni kapacitet od 40 GWh na godišnjem nivou te planira zaposliti više od 3000 ljudi u Valenciji. Vremenski okvir je prilično kratak te kako bi bila spremna za početak proizvodnje u 2026, izgradnja fabrike mora početi do kraja godine.

Wayne Griffiths, predsjednik SEAT-a S.A., rekao je: "Future: Fast Forward ima potencijal transformisati špansku automobilsku industriju i demokratizirati električnu mobilnost širom Evrope. 7 milijardi eura za projekat Future: Fast Forward koje će Volkswagen grupa i SEAT S.A. izdvojiti predstavlja najveću industrijsku investiciju u španskoj istoriji.“