Dio Ferrarijeve historije
2

Šampionski bolid Michaela Schumachera iz 2000. godine bit će prodan na aukciji

D. B.
Aukcijska kuća RM Sotheby's će u aprilu prodati Ferrarijev bolid koji je pripadao Michaelu Schumacheru.

Riječ je o potpuno restauriranom bolidu koji može učestvovati u Ferrarijevom Corse Clienti programu u sklopu kojeg vlasnici mogu voziti svoje bolide na nekim od najboljih staza svijeta.

Također, radi se o šampionskom bolidu F1-2000 koji započeo niz trofejnih sezona, a koji je trajao do 2004. godine. Promjena pravila je nakon toga prekinula "čeličnu" dominaciju Ferrarija.

Schumacher je 2000. godine apsolutno dominirao tokom cijele sezone te je osvojio titulu u poretku vozača s 19 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Mike Hakkinena. No, ni ta razlika ne priča potpunu priču s obzirom da je Finac uspio smanjiti razliku koja je iznosila više od 40 bodova zahvaljujući Michaelovim odustajanjima. Od ukupno 13 utrka koje je završio, Schumacher samo jednom nije bio na podijumu jer je kroz cilj prošao kao petoplasirani u Španiji. Na devet utrka se našao na najvišoj stepenici.

Ukupno F-2000 je ostvario 10 pobjeda na 17 utrka u sezoni, kao i 10 pole positiona i pet najbržih krugova tokom godine. Schumacher i njegov timski kolega Rubens Barrichello zajedno su upisali 21 podijum. Schumacherova šampionska sezona 2000. godine donijela je Ferrariju prvu vozačku titulu nakon 21 godine. Prije toga je to učinio Jody Schenckter 1979. godine kada je nadmašio timskog kolegu Gillesa Villeneuvea.

F1-2000 pokreće 3,0-litarski V10 motor, a istu bazu je koristio i 3,0-litarski V10 koji je Schumacheru i Ferrariju donio još četiri šampionske titule. U slučaju bolida F1-2000, motor "vrti" više od 17.000 obr/min te razvija više od 800 KS.

Bolid na fotografijama nosi broj šasije 198, a Schumacher ga je vozio kada je osvojio pole position u Monacu i Španiji. Također, u njemu je ostvario pobjedu iz drugog startnog reda u Brazilu. Zbog incidenta u kojem ga je bolid BAR-Honde udario u Austriji, bolid nije završio utrku, a nakon manjih popravki je korišten kao rezerva u ostatku sezone.

Isti bolid je prodan 2014. godine u SAD-u za 1,8 miliona dolara, ali se ovog puta očekuje znatno veća cijena.

Schumacherov šampionski F1 bolid iz 2003. godine nedavno je prodan za 1,46 miliona švicarskih franaka.