auto
4

Sajam u Parizu: Predstavljen super automobil GLM G4 EV

Klix.ba
Čini se da se električni automobili pojavljuju na svakom sajmu automobila, a tako je i ove godine na sajmu u Parizu, gdje je japanska kompanija GLM predstavila model G4.

Radi se o električnom superautomobilu s četiri sjedišta i četvera vrata. Svako ko prati automobilizam zna da je model G4 svoj život počeo kao Savage Rivale Roadyacht GTS, koji je predstavljen 2009. godine. Dizajneri Emile pop i Justin de Boer su se nadali da će početi protivodnju Roadyachta 2011. godine, no, nisu naišli na razumijevanje, niti su privukli interesovanje na tržištu.

GLM (Green Lord Motors) je "uskočila" i preuzela projekt, odbacila GM-ov V8 motor i prilagodila automobil električnom pogonu. Detalja je zasad malo, ali se zna da G4 posjeduje dvije baterije, jedna je smještena naprijed, a druga nazad. Međutim, nije poznato da li automobil ima pogon na sva četiri točka.

Kompanija GLM tvrdi da snaga iznosi 536 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi, maksimalna brzina izn osi 250 km/h, a domet 400 km.

Vezani članci