{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sajam automobila u Šangaju nudi 75 novih modela

S
19.4.2011. u 21:00
0
0
Sajam automobila u Šangaju nudi 75 novih modela
0
Sajam automobila u Šangaju nudi 75 novih modela
Foto: AFP
Strani i kineski proizvođači automobila su u utorak otkrili planove za povećanjem investicija i uvođenjem nove mnogobrojne modele na najveće tržište automobila na svijetu.
Svjetske premijere na sajmu automobila u Šangaju uključuju Volkswagenovu novu "Bubu", GM-ov novi Chevrlolet Malibu, Buick Envision i kineski Baojun 630, kao i francuski Citroen DS5.

"Kina nastavlja pružati odlične prilike za našu kompaniju i konkurenciju", rekao je Tim Lee, predsjednik kompanije GM International Operations bazirane u Šangaju.

Od prethodnog sajma automobila u Šangaju 2009. godine, Kina je pretekla SAD na listi svjetskih tržišta automobila, a ovaj sajam je postao jedan od najvećih na svijetu.

Američka kompanija Ford Motor Company je najavila planove za uvođenje 15 novih automobila na kinesko tržište do 2015. godine, s ciljem povećanja svog udjela na vodećem svjetskom tržištu automobila.

"Ovaj plan potvrđuje našu posvećenost da ponudimo komplatan asortiman automobila kupcima u Kini, najvećem i najuzbudljivijem tržištu na svijetu", rekao je Joe Hinrichs, predsjednik i izvršni direktor Forda na kineskom tlu.

Fordov rival, kompanija GM, vodeći je strani proizvođač automobila po prodaji u Kini. U ponedjeljak su zvaničnici ove kompanije potvrdili da je njihov cilj udvostručiti prodaju do 2015. godine.

Predsjednik grupe GM China, Kevin Wale, rekao je da američki gigant želi iskoristiti "velike mogućnosti koje nudi kinesko tržište" i prodati pet miliona automobila do 2015. godine. Prošle godine je prodano 2,35 miliona vozila.

Njemačka kompanija Audi je na sajmu u Šangaju predstavila model Q3, a izvršni direktor kompanije Rupert Stadler je izjavio da će Kina postati tžište gdje će ostvariti najveću prodaju svojih vozila u 2011. godini.

Prodaja automobila u Kini je porasla za više od 32 posto u odnosu na prošlu godinu i dostigla rekordnih 18,06 miliona automobila. To je rezultat oporavka kineske ekonomije nakon svjetske krize.

Proizvođači automobila se nadaju i uspjehu prodaje ekološki prihvatljivih automobila, jer kineska vlada podstiče razvoj električnih automobila u cilju smanjenja zagađenja zraka i štednje energije.

Kineska grupa FAW je u utorak saopćila da će investirati 1,5 milijardi dolara u razvoj "zelenih" automobila u sljedećih pet godina, a grupa Guangzhou Automobile je saopćila da će se udružiti s grupom Honda Co kako bi zajednički razvijali električne automobile.

"U Kini postoje veće šanse za uspjeh ekološki prihvatljivih automobila nego u drugim zemljama", rekao je zvaničnik BMW-a Ian Robertson.

Kompanija BMW sarađuje sa grupom PSA Peugeot Citroen na razvijanju tehnologije hibridnih automobila, te vjeruje kako Kina ima veliki potencijal.

Sajam je otvoren u utorak za medije, a zauzima 230.000 kvadratnih metara. Učešće je uzelo oko 2.000 proizvođača automobila i dijelova iz dvadeset zemalja, a izloženo je 75 novih modela, od kojih 19 doživljava svjetsku premijeru. Ukupno je izloženo 1.100 vozila.

Nakon što je osvojila kineske priobalne dijelove i velike gradove poput Pekinga i Šangaja, automobilska idnustrija se okreće manje razvijenim tržištima u unutrašnjosti zemlje.

GM-ov Baojun je kompaktni sedan sa cijenom od 10.000 do 15.000 dolara. Namjenjen je mladim vozačima i tržištima u razvoju.

Kompanije GM, Ford i BMW su među stranim proizvođačima koji su najavili planove za veliko širenje na kineskom tržištu.

Organizatori sajma očekuju oko 700.000 gostiju koji će za javnost biti otvoren šest dana počevši od nedjelje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: