Zaobilaze se sankcije
44

Ruska nafta u Evropu stiže preko zemalja trećeg svijeta

A. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropa ponovo reže granu na kojoj sjedi. Praznine u zakonu i zaobilaženje pravila o sankcijama znače da prihodi od nafte još uvijek pune ratnu škrinju Moskve. Ruska nafta skoro neometano se i dalje prodaje za minimlano 60 dolara po barelu, a u EU se uvozi preko zemalja trećeg svijeta.

Evropska unija je zabranila uvoz sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata koji su se transportovali iz Rusije u EU. Riječ je polovini ukupnog ruskog izvoza u vrijednosti većoj od 50 milijardi eura godišnje. To je za Rusiju imalo značajne posljedice, bar u prvom valu sankcija koje je EU uvela. Ograničenjima cijena, dogovorenima s Koalicijom grupe G7+ za ograničavanje cijena, dodatno su smanjeni prihodi koje je Rusija ostvarivala od prodaje nafte te su stabilizovana globalna energetska tržišta. Evropska komisija je takođe navela da subjekti iz EU, takođe, ne smiju pružati usluge prevoza ili osiguranja transporta ruske nafte ako se premaši ograničenje cijene od 60 dolara po barelu ruske sirove nafte. I sve je tako funkcionisalo samo u startu, dok nisu proradili viši interesi.

Naime, uticaj ograničenja cijena već se pokazao manjkavim zbog neadekvatne kontrole i primjene, pri čemu zapadne zemlje nisu na pravi način uspjele nametnuti, niti otkloniti vidljive rupe u sankcijama prema Rusiji. Manjkavosti su djelimično uzrokovane zbog trgovaca koji jednostavno ignorišu gornju cjenovnu granicu, navodi se u izvještaju, a ruska se nafta prodaje za otprilike 60-70 dolara po barelu. Istraživači su otkrili da je oko 48 posto ruske nafte prevezeno ili osigurano tankerima od strane kompanija u vlasništvu zemljama G7 i EU općenito.

Iz Rusije u Indiju, pa nazad u Evropu

Možda najveći problem je ‘’rupa’’ u rafiniranju nafte, koja je također potkopala napore Zapada. Zemlje poput Indije jeftino kupuju ogromne količine ruske sirove nafte, prerađuju je i zatim prodaju svakome ko je želi, bez ograničenja. To znači da bi evropski potrošači mogli nesvjesno koristiti benzin, dizel i kerozin proizvedene od ruske sirove nafte, čime bi u isto vrijeme finansirali ruske oružane snage.

Podaci idu u prilog ovoj sumnji. New Delhi je povećao uvoz ruske nafte za 134 posto tokom prošle godine, što čini gotovo polovinu ruske pomorske trgovine sirovom naftom. Indijski izvoz naftnih derivata u EU istovremeno je naglo porastao. Tehnički, Iako to nije kršenje EU sankcija, Ukrajina je pozvala Brisel da zabrani ovu trgovinu sa zemaljama trećeg svijeta.

Ukrajina traži pooštravanje sankcija

Zapadne vlade optužile su samo nekolicinu pojedinaca zbog nepridržavanja pravila, a istrage o navodnim prestupima su rijetke. U međuvremenu, Rusija se otvoreno oglušila o zabrani, dok flota zastarjelih tankera plovi i prevozi sirovu naftu. "Sankcije nisu umanjile odlučnost Kremlja za rat." Naslov je nove istrage, koja dokazuje da sankcije imaju propusta i da ne otežavaju Kremlju finansiranje oružja i vojnih plata u ratu u Ukrajini.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukrajina već dugo upozorava na raširenost takvog ponašanja. Kada su pravila uvedena prije godinu dana, zavladala je gotovo panika na ruskom tržištu. Došlo je do značajnog pada njihovih prihoda. Ali oni su pokušavali pronaći sve dostupne rupe i na kraju su ih pronašli.

Zemlje EU sada raspravljaju o novim načinima za pooštravanje ograničenja u 12. krugu sankcija protiv Rusije uključujući nove obaveze za trgovce naftom i naftnim sirovinama, te od onih kompanija, koje unajmljuju i osiguravaju transportne brodove, traže da dostave podatke o pošiljkama. Druga mogućnost je snižavanje nivoa gornje granice cijena, nešto što Kijev već dugo traži. Postavljanje ograničenja na 30 dolara po barelu, na primjer, smanjilo bi prihode Rusiji za 49 posto.