auto
4

Rijetki prototip Ford Mustang SVT Cobra na eBayu

Klix.ba
Na eBayu se pojavio Ford Mustang SVT Cobra, a radi se o prototipu koji, prema riječima prodavača, "ne bi trebao ni postojati".

Fanove Mustanga će definitivno privući preprodukcijski prototip koji je jedan od nekoliko, ako ne i jedini koji još uvijek postoje. Trenutni vlasnik ga putem eBayja prodaje za 21.995 dolara. Bez ovog automobila popularni Mustang SVT Cobra iz 1996. godine ne bi bio uspješan.

Godinu dana prije dolaska produkcijskog modela Fordovi inžinjeri su u Mustang Cobru "strpali" 4,6-litarski V8 motor i tako napravili prototip predstavljen 1995. godine. Time su šasiju, motor i novi T-2R diferencijal testirali do granica pripremajući se za proizvodnju produkcijske verzije naredne godine.

Prototip je 3.629. od ukupno 4.005 automobila korištenih za testiranje. Danas je od svih prototipa poznato da postoji samo ovaj koji očigledno nije doživio sudbinu ostalih.

Automobil je korišten za SCCA utrke, a nakon "penzionisanja" je potpuno restauriran. Ofarban je u kristalno bijelu boju, a njegova unutrašnjost bež boje izgleda odlično. Prešao je 154.659 km i to uglavnom tokom utrka. Ovo je također jedini Mustang iz 1995. godine sa T-45 petostepenim manuelnim mjenjačem.