auto
0

Restaurira se Goeringov Mercedes pronađen u SAD-u

Klix.ba
Mercedes Benz zloglasnog nacističkog vođe Hermana Goeringa proveo je više od pola stoljeća u jednoj garaži u Sjevernoj Karolini, a njegova restauracija je konačno počela.

Automobil su zaplijenile savezničke vlasti posljednjeg dana Drugog svjetskog rata, nakon čega je prebačen u SAD. Od tada je Mercedes 540K Cabriolet B, posebno pravljen za Hitlerovog nasljednika, zaboravljen i prepušten zubu vremena. Firma High Velocity Classics iz Floride ga je otkrila i odlučila sačuvati ovaj djelić historije.

Automobil je smatran trofejem iz Hitlerove vile u Berchtesgadenu, a koristio ga je pukovnik Heintges, komandant 7. pješadije, koji ga je i zaplijenio. Krajem savezničke okupacije Njemačke, automobil je prodan američkom naredniku i prebačen u SAD. Proveo je nekoliko godina u Teksasu, gdje je prefarban u maslinastozelenu boju i dodana mu je saveznička zvijezda. Ubrzo ga je kupio Richard Taylor iz Sjeverne Karoline, u čijoj garaži je pronađen.

Vlasnici firme High Velocity Classics, Steven Saffer i David Rathbun, čuli su za ovaj automobil i pronašli ga nakon dva i po mjeseca potrage. Veliki dio automobila bio je u kutijama, nakon što je 1970. zaustavljen pokušaj restauracije. Autentičnost je potvrdio sam proizvođač, djelimično zahvaljujući originalnoj dokumentaciji koju je Taylor sačuvao.

Rathbun kaže da je ovaj automobil jedan od samo tri automobila nacističkih vođa u Americi. Rathbun i njegovi partneri planiraju restaurirati automobil i ponuditi ga Muzeju holokausta ili Drugog svjetskog rata.

"Spasili smo ga i sada želimo da ga smjestimo u prave ruke", kaže Rathbun i dodaje kako dio profita žele ponuditi bilo kojoj grupi koja pomaže Jevrejima.

Automobil je Goering naručio 1940. godine, a isporučen mu je 1941. Opremljen posebnim funkcijama, bio je jedan od najbržih automobila na svijetu. Imao je posebno pravljenu karoseriju sa izdignutim zadnjim sjedištem i platformom za parade. Sudeći prema Mercedesovim dokumentima, ovo je posljednji proizvedeni primjerak ovog modela.