magazin
0

Sve bi bilo drugačije da je Hitlera pregazio Mercedes

Klix.ba
Historija bi bila mnogo drugačija da je Mercedes pregazio Adolfa Hitlera još kada je bio dječak. Poruka je ovo kontroverzne reklame za popularni automobil koju su snimili studenti jedne filmske akademije.

Vidjeli smo do sada veliki broj Mercedesovih reklama, ali ova je izazvala buru reakcija u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama. Bitno je napomenuti da se radi o studentskom videu koji nije zvanična reklama za ovaj automobil, odnosno to je završni rad diplomanata iz Ludwigsburga.

Budući da se Mercedes hvali svojim sigurnosnim tehnologijama, studenti su napravili varijantu u kojoj on i razmišlja. Naime, automobil vozi kroz mirno idilično selo, žena se osmjehuje posmatrajući dječaka koji trčkara uokolo, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je Hitler.

Prilazeći djevojčicama koje se igraju na putu, automobil pametno postupi i zaustavi se kako ih ne bi pregazuo, a potom nastavlja put. Kada je došao do dječaka s početka priče nakratko se pojavljuje slika Adolfa Hitlera i automobil "zaključuje" da bi bilo bolje da ne staje, da ga pregazi i spriječi ono što će Hitler činiti u budućnosti. Video završava tako što dječak leži na putu, nogama i rukama savijenim u obliku kukastog križa.

Daimler je autora videa zatražio da jasno naznače da se ne radi o oficijelnoj reklami i da kompanija nema ništa s tim, što su i učinili. Međutim, snimak smatraju toliko brutalnim i uvredljivim da su odlučili po svaku cijenu zaustaviti njegovo emitovanje bilo gdje. Iako je postavljen prije nekoliko dana video na YouTubeu ima već više od milion i 200.000 pregleda.