Kraj za francuski sedan
28

Renault više ne proizvodi Talisman, kupci sve više traže SUV-ove

D. B.
Volkswagen je početkom godine okončao proizvodnju Passata sedana u Evropi, a sada je i Renault poslao u penziju svog Talismana.

Dok Volkswagen još uvijek proizvodi Passat u karavanskoj izvedbi, Renault je pored limuzine ukinuo i praktičniji Talisman. Drugim riječima, Talisman je definitivno "mrtav". Ovakav razvoj situacije se očekivao, ali to ne znači da Renault više ne proizvodi sedane jer se Megane Sedan može kupiti na određenim tržištima, kao i manji Taliant, odnosno Dacia Logan sa Renaultovim logotipom. Francuska kompanija je "ugasila" i Clio karavan kada je supermini dobio petu generaciju 2019. godine, što znači da je jedini Renaultov preostali karavan zapravo Megane Estate.

S obzirom da sedani "izlaze iz mode", Renault nema planova za direktnog nasljednika Talismana. Očekuje se da će Opel pretvoriti Insigniju u SUV, a ni Ford ne namjerava prodavati novi Mondeo u Evropi, nego u Kini.

Sudbina Peugeota 508 zasad nije poznata, Citroen C5 se tehnički vratio, ali s drugačijom formom jer sada predstavlja mješavinu karavana i crossovera. Postoji nada da će Mazda u Evropi predavati sljedeću generaciju "šestice".

Uzimajući navedeno u obzir,, Škoda Super bi mogla postati najpopularniji sedan srednje veličine u mainstream segmentu. Češki brend je potvrdio da će i karavan doživjeti sljedeću generaciju, tako da nade za anti-SUV ekipu još uvijek ima. Superb će se proizvoditi u Bratislavi, stiže 2023. godine, a dobit će posljednju generaciju motora s unutrašnjim sagorijevanjem iz Volkswagen Grupe, kao i potpuno novu unutrašnjost.