Objavljeni planovi
13

Renault-Nissan će do 2022. ponuditi dvanaest električnih automobila

Piše: E. T.
Prvi čovjek alijanse Renault-Nissan, Carlos Ghosn, objavio je planove proizvodnje do 2022. godine koji, pored ostalog, uključuju čak dvanaest električnih automobila.

Alijansa Renault-Nissan, pod čije je okrilje u međuvremenu stigao i Mitsubishi, objavila je šestogodišnji plan proizvodnje u kojem je velika pažnja posvećena proizvodnji električnih automobila.

Najavljeno je čak dvanaest modela koji će biti zasnovani na nekoliko platformi, a nova generacija elektromotora i baterija koristit će se od 2020. godine. Što se tiče hibridnih rješenja, Alijansa će većinu stvari prepustiti Mitsubishiju u kojem s hibridnim automobilima do sada imaju najviše iskustva.

Fokusiranje na električne automobile u Alijansi pravdaju novom generacijom baterija koje će osiguravati znatno veću autonomiju od dosadašnje, a troškovi proizvodnje takvih automobila istovremeno će pasti oko 30 posto. S novom generacijom baterija (i punjača) vrijeme punjenja bit će znatno skraćeno, jer će za 230 kilometara autonomije trebati samo 15 minuta, a sam oblik baterija omogućit će više mjesta u putničkoj kabini i atraktivnije dizajnirane karoserije.