auto
49

Renault Clio se vraća u Sloveniju i Novo Mesto

Klix.ba
Revoz proizvodni pogoni Renaulta u Sloveniji, tačnije u Novom Mestu, opet će biti kolijevka za najpopularniji model ove francuske marke.

Nakon što je prije više od dvije godine Renault donio odluku da u Revozu proizvodi samo model Twingo i Smart forfour, sada se zbog izmjena na tržištu ipak odlučio da u ovu fabriku uvede proizvodnju modela Clio četvrte generacije.

U najavi povratka Clija na proizvodnu liniju u Revozu, koji je zakazan za februar iduće godine, Renault ističe da ovo predstavlja i odličnu priliku za nova radna mjesta i zaposlenja. Fabrika Revoz trenutno zapošljava 2.100 ljudi.

Revoz će početi ulagati u prilagođavanja proizvodne trake kako bi se na vrijeme pripremili za početak proizvodnje modela Clio.

Renault je donio odluku da ponovo pokrene proizvodnju svog popularnog gradskog modela u Novom Mestu zbog rasta potražnje i činjenice da proizvodne linije u Flinsu u Francuskoj i Bursi u Turskoj ne mogu odgovoriti na trenutne zahtjeve i potražnju tržišta.

Fabrika u Novom Mestu je proizvodila model Clio od 1993. godine pa sve do prošle godine, s tim da je u posljednjim godinama proizvodnja bila bazirana na Campus modelima Clia ranijih generacija. Nakon toga Revoz se fokusirao isključivo na zajedničkom projektu Renaulta i Daimlera, tačnije na proizvodnju modela Twingo i Smart Forfour. Samo u periodu od 2008. do 2015. godine Revoz je proizveo skoro 1,5 miliona modela Clio II.

Iz Revoza ističu da je na odluku Renaulta da vrati proizvodnju Clia u ovu fabriku utjecala činjenica da ovaj pogon kontinuirano ostvaruje dobre rezultate proizvodnje, te odgovara zahtjevima za visokim kvalitetom i nudi mogućnost povećanja proizvodnje.