auto
0

Red Dot Design nagrada za novi Volvo sistem povezivosti

Klix.ba
Žiri sastavljen od međunarodnih dizajnera i eksperata za dizajn, nagradio je novi Volvo Sensus Connected Touch sistem prestižnom 2013 Red Dot nagradom za dizajn. Inovativni sistem vlasnicima Volvo automobila nudi brojne mogućnosti, među kojima je i prva na svijetu glasovno aktivirana Spotify konekcija integrisana u automobil.

„Naše solucije povezivanja su dizajnirane da vožnju učine što ugodnijom i sigurnijom. Red Dot Design Award potvrđuje da ovaj pristup intuitivnom, humano nastrojenom korisničkom iskustvu ispunjava potrebe modernih vlasnika automobila da i tokom vožnje ostanu povezani sa vanjskim svijetom. Predstavljanje Sensus Connected Touch sistema otvara put većem, tvornički ugrađenom ekranu osjetljivom na dodir, koji će biti dio infotainment paketa u potpuno novom Volvu XC90, koji stiže 2014. godine.“ - izjavio je Alain Visser, stariji potpredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o kupcima pri Volvo Car grupaciji.

Dostupan vlasnicima novih i polovnih Volvo modela Sensus Connected Touch ime koje Volvo koristi za HMI (Human Machine Interface) funkcionalnost, a u pitanju je dodatna oprema, koju ugrađuje diler vozila. Dostupan je u svim novim Volvo modelima (V40, V40 Cross Country, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80), a moći će se naknadno ugraditi i u polovna vozila od modelske 2011. godine, koja posjeduju Sensus infotainment sistem sa 7-inčnim displejom. Novi sistem pretvara 7-inčni displej u vrhunski ekran osjetljiv na dodir, koji se može koristiti i sa rukavicama na rukama, što je svjetski novitet.

Genijalno upravljanje glasom Kako bi kupci uživali maksimalnu fleksibilnost, sistemom se može upravljati putem ekrana osetljivog na dodir, putem kontrola na kolu upravljača, te kontrolama na centralnoj konzoli. Pored toga svi muzički sadržaji mogu se aktivirati glasom.

„Vozač ima mogućnost slušanja bilo kojeg muzičkog naslova jednostavnim izgovorom njegovog naziva. To u kombinaciji sa efektnom glasovnom kontrolom, intuitivnim korisničkim interfejsom i veoma brzim Internet pretraživačem, te širokim izborom od 20-tak funkcija i aplikacija čini Sensus Connected Touch izvanrednim u poređenju sa rješenjima naših glavnih konkurenata.“ - tvrdi Alain Visser.

Wi-Fi konekcija Konekcija se ostvaruje putem integrisanog 3G/4G softverskog ključa ili putem konekcije sa mobilnim telefonom. Internet podaci se mogu proslijediti putem Wi-Fi veze između mobilnog telefona i Sensus Connected Touch sistema, a Wi-Fi mreža se može dijeliti sa ostalim suputnicima u vozilu.

Red Dot Award Red Dot nagrada je međunarodno utemeljena kao jedna od najadekvatnijih kvalitativnih potvrda dobrog dizajna. Svjetski priznati dizajneri i dizajnerski eksperti iz čitavog svijeta biraju se nasumično, kako bi se zagarantovala maksimalna objektivnost u izboru pobjedničkih proizvoda. Red Dot Design Award dodjeljuje se u disciplinama Product Design, Communication Design i Design Concept.