"Povratak iz mrtvih"
0

Raste prodaja Forda

Sarajevo-x.com
Globalni prodajni rezultati kompanije Ford dramatično su porasli i nagovještavaju potpuni oporavak od recesijskog udara prošle godine koji je pogodio cjelokupnu autoindustriju, a ponajviše američke proizvođače automobila.

Finansijski izvještaji iz Forda donose izuzetno dobre vijesti za ovu kompaniju, te ističu porast prodaje automobila u prva tri mjeseca ove godine od čak 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tako je u ovom periodu Ford ostvario respektabilan profit u iznosu od 2,1 milijarde dolara.

Ovaj rezultat je uspješan nastavak niza dobrih prodajnih rezultata Forda u zadnje vrijeme, a zanimljivo je da je ovo najveći kvartalni profit ove kompanije u zadnjih šest godina. Upravo ovaj podatak najbolje govori da autoindustrija grabi velikim koracima u ekonomski oporavak, a ukupnu sliku upotpunjuje podatak da je prošle godine u istom periodu Ford zabilježio gubitak od 1,43 milijarde dolara.

U globalnim regijama Ford je na početku ove godine bio uspješan u Sjevernoj Americi, Aziji, Južnoj Americi i Evropi. Uspjeh je očit i u količini prodanih automobila, pa je tako Ford prodao 1,3 miliona vozila u ovom periodu, što je očita i značajna razlika u odnosu na 986 hiljada vozila koliko je prodano prije godinu dana.
Ford je također izvjestio i o značajnim jednokratnim prihodima, tačnije o 188 miliona dolara, koje su priskrbili zahvaljujući prodaji marke Volvo kineskoj kompaniji Geely Holding Group, čiju transakciju su zaključili krajem marta ove godine.