Izjava s pokrićem
14

Prvi čovjek BMW-a tvrdi da je rano za odustajanje od motora s unutrašnjim sagorijevanjem

E. L.
Foto: EPA-EFE
U posljednjoj izjavi za njemačke medije prvi čovjek BMW-a Oliver Zipse obrazložio je odluku bavarske kompanije koja u skorije vrijeme neće prestati s proizvodnjom benzinskih i dizelskih motora.

Prvi čovjek bavarske automobilske kompanije potvrdio je da BMW definitivno nije u društvu sve većeg broja kompanija koje su već objavile da će u bližoj budućnosti dići ruke od motora s unutrašnjim sagorijevanjem, jer Oliver Zipse tvrdi da je prerano za donošenje takve odluke.

U izjavi za njemačke medije Zipse je naglasio da u BMW-u, pored postojeće ponude modela koje pokreće samo električna energija, uveliko rade na rješenjima koja će u životu održati konvencionalne motore, jer nije realno da se 1,4 milijarde postojećih konvencionalno pokretanih automobila u doglednom periodu zamijeni automobilima koje će pokretati samo struja.

Uz naglašavanje da je sam proces proizvodnje električnih automobila daleko od ekološkog, Zipse se osvrnuo i na aktuelne cijene elektropokretanih automobila koje su i dalje znatno više od cijena konvencionalnih opcija što bi, ako dođe do najavljene zabrane proizvodnje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, moglo prisiliti sadašnje vlasnike da svoje benzinske i dizelske automobile koriste mnogo duže od planiranog, jer sebi neće moći priuštiti električni automobil. Na kraju je spomenuo i evidentne probleme u mnogim dijelovima svijeta oko nedovoljno razvijene infrastrukture za punjenje baterija.

Podaci kažu da 15 posto od ukupne BMW-ove proizvodnje u godini koja je pri kraju otpada na električne automobile. U Minhenu predviđaju da će na kraju decenije svaki drugi BMW-ov automobil pokretati samo struja, a vrijeme će pokazati hoće li početak naredne decenije biti kraj za proizvodnju automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, što su ranije najavili u mnogim evropskim automobilskim kompanijama.