Zvanična potvrda
27

Proizvodnja Škodinih električnih automobila počinje 2020. godine

Klix.ba
Češki proizvođač automobila Škoda je potvrdio da će nastaviti tradiciju proizvodnje svojih najvažnijih modela u postrojenju u Mladoj Boleslav u Češkoj te je najavio početak proizvodnje električnih vozila za 2020. godinu.

Godinu dana ranije će Škoda početi proizvodnju električnih komponenti za plug-in hibridna vozila iz bogatog portfolija Volkswagen Grupe.

Škodina ofanziva električnih vozila će početi PHEV verzijom aktuelne generacije modela Superb, nakon čega će stići štedljivija verzija SUV-a Kodiaq. Oba automobila će posjedovati hibridni sistem koji se sastoji od 1,4-litarskog turbobenzinca uparenog s električnim motorom od 114 KS, tako da će ukupna snaga iznositi 215 KS. Identičan pogon ima i Volkswagenov Passat GTE.

Godine 2020. će Škoda biti spremna na tržište plasirati svoj prvi potpuno električni model koji je najavljen konceptom Vision E ranije ove godine. To će biti VAG-ov treći električni model baziran na MEB platformi, nakon što električne modele ponude VW i Audi.

Širenje električne porodice će se nastaviti najskupljim Škodinim automobilom u historiji, a to će biti potpuno električni coupe-SUV pozicioniran između Karoqa i Kodiaqa. Njegova snaga će iznostiti blizu 300 KS, tako da bi mogao postati i najsnažniji Škodin produkcijski automobil.

U ponudi će se naći i jeftini električni hatcback, gotovo identičan Volkswagenovom modelu I.D. Također, ime Felicia bi moglo biti "oživljeno".

Do 2025. godine ponuda električnih automobila će biti proširena za dva dodatna modela, kompaktni crossover i sportski automobil, koji će biti duhovni nasljednik klasičnog modela 110R.