Uspjeh u cijelom svijetu
0

Proizveden 1,5-milioniti primjerak Octavije II

Sarajevo-x.com
Škoda je proizvela 1,5-milionitu Octaviju druge generacije. Jubilarni primjerak, bijela Octavia Combi „GreenLine“, danas je napustila tvornicu Mladá Boleslav. Jubilarna brojka ne uključuje kinesku verziju Octavije poznatu pod imenom "MingRui". Octavia II se proizvodi od 2004.godine.
„Octavia već 15 godina ima posebno mjesto u srcu marke Škoda. Ona je istinski ‚Simply Clever’-automobil: udobna, praktična, stvorena za porodicu i cijenom pristupačna“, izjavio je Michael Oeljeklaus, Škodin predsjednik Uprave zadužen za proizvodnju i logistiku. „Ovaj model je uveliko utjecao na veoma brzi rast naše prodaje od 90-tih godina do danas. Veliki korak naprijed napravljen je 2004. godine s II generacijom Octavije. O njenom uspjehu najbolje svjedoči brojka od 1,5 milion prodatih primjeraka. Octavia će i dalje biti krajnje značajan faktor naše modelske palete i strategije rasta do 2018.godine“, objašnjava Oeljeklaus.

Ovaj model više od svih ostalih simbolizuje internacionalni uspjeh češkog proizvođača automobila. Prva Octavia „novog vremena" pojavila se 1996. godine. Dolaskom Octavije II, 2004.godine, počinje prava priča o uspjehu Škode u segmentu kompaktnih automobila.

Dostupna je u verzijama limuzine, karavana, kao i s pogonom na sve točkove ili kao sportska verzija „RS“. Octavia igra važnu ulogu i u razvoju električne mobilnosti kao ekološki prihvatljive tehnologije: s Octavijom Green E-Line Škoda je prvi put u svojoj historiji ponudila automobil s električnim pogonom. Već za nekoliko sedmica na cestama će se pojaviti prvi Škodin električni automobil iz testne flote od 11 Octavia E Line.

Octavia II proizvodi se u tvornicama Mladá Boleslav i Vrchlabí (Češka), Kaluga (Rusija) i Aurangabad (Indija) kao CKD montaža, te Usť-Kamengorsk (Kazahstan) i Solomonovo (Ukrajina) kao SKD. U kineskoj tvornici Shangai Volkswagen proizvodi se od 2007.godine po imenom „MingRui“.