auto
374

Proglašeni automobilistički šampioni BiH za 2014. godinu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice na svečanosti čiji su domaćini bili sportski auto moto savez SAMS BiH i BIHAMK danas su proglašeni šampioni Bosne i Hercegovine u autosportu za 2014. godinu, čime je spuštena zavjesa na još jednu sportsku sezonu u ovom dinamičnom i atraktivnom sportu, istinskom spoju ljudske vještine i vrhunske tehnike.

Pehari su podijeljeni šampionima, vicešampionima i trećeplasiranim po disciplinama, počevši od trka na brdskim stazama, preko relija, trka ubrzanja do vožnji spretnosti. Kada su brzinske discipline u pitanju, u onoj sa najdužom tradicijom, 15. po redu šampionatu BiH na brdskim stazama proglašeni su pobjednici u Generalnom plasmanu vozača, gdje je titulu šampiona osvojio Kemal Hašić, član kluba AMK Prodrive iz Velike Kladuše, ispred vicešampiona Almira Vrpčića (AMK Prosport Sarajevo) i trećeplasiranog Suada Hote (AK ArcRACING Sarajevo), kao i u klupskom poretku gdje je šampionska titula, također, otišla u Veliku Kladušu u klub AMK Prodrive. Drugi je sarajevski AK ArcRACING, a treći AMK Extra sport Cazin. Pored šampiona u generalnom plasmanu, priznanja su dobili i pobjednici po klasama i grupa, u koje su takmičari bili razvrstani po snazi svojih vozila.

U Otvorenom šampionatu BiH dominirali Hrvati

U "kraljevskoj disciplini" auto sporta, auto reliju, nakon duge pauze pokrenutom u prošloj sezoni, Bosna i Hercegovina je po prvi put od 1987. godine dobila svoje prvake. Čast da ponese titulu prvog šampiona pripala je posadi Almir Vrpčić – Tomislav Pošpiš. Sezonu su okončali ispred posada Renato Živković - Željko Živković (Auto 4x4 Club Sarajevo) i Haris Tiro - Nedim Tekač (AMK SRC Sarajevo). U auto reliju su priznanja dobili i najuspješniji u Rally Kupu BiH, takmičenja u kojem je bio dopušten nastup i posada sa stranim licencama, gdje je titula pobjednika Kupa BiH pripala miljenicima publike posadi Aleksandar Dimitrijević – Milan Misailović (ASK Rid Sport Bajina Bašta) iz Srbije, ispred domaćih posada Almir Vrpčić – Tomislav Pošpiš i Azer Kurtović – Mirsad Krainović (AK ArcRACING Sarajevo).

Pored pobjednika u divizijama baziranim na snazi automobila, proglašeni su i klupski šampioni BiH u auto reliju. Prvi je Auto 4x4 Club, druga pozicija pripala je AMK Prosport, te treća AK ArcRACING, dok u Kupu BiH pobjednik u klupskom poretku je ASK Rid Sport, ispred Avaco Valjevo (Srbija) i Auto 4x4 Club.

Šampion BiH u trkama ubrzanja u generalnom plasmanu je postao Kenan Dželilović, član Auto 4x4 Club Sarajevo, ispred vicešampiona Seada Agića (SRC Sarajevo) i Armina Čutune (AMK Carbon Sarajevo), a također su proglašeni i šampioni po klasama. U Otvorenom šampionatu BiH, u kojem su na trkama ubrzanja pored domaćih mogli učestvovati i strani takmičari, slavila su tri hrvatska takmičara, šampion Vlado Moravek, drugoplasirani Ivana Djurdjenića i trećeplasirani Daria Konopeka.

Goranu Dojčinoviću "Zlatna kaciga"

Kada su individualna priznanja u pitanju, proglašenje šampiona BiH u Vijećnici je bilo u znaku Gorana Dojčinovića, takmičara AKK Profesional Banja Luka, koji se u sezoni 2014. okitio posebnim priznanjem „Zlatna Kaciga“ za osvojene tri uzastopne titule prvaka u grupi N2 u auto trkama na brdskim stazama, ali i najvećim priznanjem u auto sportu, "Zlatna kaciga sa dijamantom" za osvojenu treću Zlatnu kacigu u karijeri, čime se ponovo potvrdio kao jedan od najuspješnijih sportista u istoriji auto sporta Bosne i Hercegovine. Također, čast da ponese Zlatnu kacigu je pripala i jednoj dami, vozačici Nadi Dželilović, takmičarki kluba AK EMM Jajce, za osvojene tri uzastopne titule u šampionatu OVS, u konkurenciji takmičarki.

Šampionati u auto, moto i karting sportu BiH u ovoj 2015. godini započinju već tradicionalno u aprilu vožnjama spretnosti da bi se već u maju nastavili u brzinskim disciplinama na rally, brdskim i kružnim stazama koje ljubiteljima ovog sporta donose najviše uzbuđenja, piše Anadolu Agency.